NISU IZDRŽALI: Evropa krenula da udara po SRBIJI dan nakon PUTINOVE POSETE! JEDNA STVAR IH POSEBNO NERVIRA
Vladimir Putin, Foto: AP

PUKLI!

NISU IZDRŽALI: Evropa krenula da udara po SRBIJI dan nakon PUTINOVE POSETE! JEDNA STVAR IH POSEBNO NERVIRA

Zameraju nam jednu stvar!

Objavljeno: 21:03h

Poseta predsednika Rusije Srbiji nije bila glavna tema u institucijama Evropske unije, ali se o njoj govorilo u medijima i u privatnim razgovorima, javlja RTS.

Briselski portal Juroaktiv, koji prati dešavanja u EU i zemljama kandidatima, prenosi zaključak AFP-a da je Vladimiru Putinu u Srbiji priređen doček kao da je rok zvezda.

Naime, objašnjeno je kako je srpski narod dočekao Putina kao "boga", a pominje se da je njegovom dočeku prisustvovao veliki broj ljudi što do sada nije viđeno.

Uz napomenu da je EU glavni ekonomsko-trgovinski partner Srbije (sa oko 70 odsto od ukupno svih donacija), a da Rusija, kako navode, nije ni u prvih deset – ovakav tretman ruskog predsednika Juroaktiv objašnjava emotivnim razlozima, koji su posebno izraženi u poslednjih desetak godina zbog ruske podrške Srbiji oko Kosova.

Neki drugi komentatori u Briselu navode da Rusija pokušava da pokaže da i dalje ima uticaj na Balkanu, odnosno da preko Srbije Putin pokušava da učvrsti stav onih zemalja koje nisu na putu ka NATO-u, da pri tom stavu ostanu – uprkos činjenici da je većina zemalja regiona deo ili na putu da postane deo alijanse.

S druge strane, u institucijama EU kažu da ne komentarišu posete drugih šefova država.

Poručuju da je Srbija sama odredila evropske integracije kao svoj strateški prioritet i da se očekuje da se ponaša u skladu sa tim, kako bi taj cilj mogao da bude ostvaren.

RTS ističe da nisu svi u institucijama EU, pa ni u zemljama članicama, podjednako osetljivi na bliske odnose Srbije sa Rusijom.

Neke zemlje u istočnoj Evropi, baltičke zemlje, ali i pojedine u zapadnoj Evropi osetljivije su nego neke druge.

Oni koji su kritičniji smatraju da je jedna stvar ne uvoditi sankcije Rusiji jer to nije u vašem interesu, ali da odnos koji je pokazan tokom posete ruskog predsednika „nije primeren za zemlju kandidata“.

U evropskim krugovima ističu da su evropske integracije nešto što bi trebalo da bude izbor same Srbije, u kom pravcu želi da ide i kakvo društvo želi da gradi – a da nije reč o takmičenju između Brisela i Moskve za naklonost građana Srbije.

Bonus video:

(Espreso.co.rs / Intermagazin)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.