UŠLI SMO U PUTINOVU CRKVU KOJU SU SRBI SAGRADILI VLADIMIRU: Temelj joj je udario Toma Nikolić, a nosi jezivu poruku
Putinova crkva u Banstolu, Foto: Filip Plavčić, EPA/Sergei Chirikov

EKSKLUZIVNO

UŠLI SMO U PUTINOVU CRKVU KOJU SU SRBI SAGRADILI VLADIMIRU: Temelj joj je udario Toma Nikolić, a nosi jezivu poruku

Malo selo Banstol podno Fruške gore postalo je planetarno poznato zbog ove crkve

Objavljeno:
Darko Zlojutro

"Svi se nadamo da će nam Putin doći", reči su jednog meštanina malog sremskog Banstola podno Fruške gore koje najbolje oslikavaju iščekivanje posete predsednika Rusije Srbiji!

Ruski predsednik Vladimir Vladimirovič Putin dolazi sutra u Srbiju, domaćin ove posete biće predsednik Srbije Aleksandar Vučić, ali meštani malog sela podno Fruške gore nadaju se da će šef Kremlja posetiti i njih.

Razlog nadanja meštanina Banstola je podizanje takozvane Putinove crkve, tačnije crkve Blage Marije koju prvi put podižu Srbi u ruskom stilu.

Samo dan nakon što je potvrđena Putinova poseta, na Crkvi Blage Marije u Banstolu nadomak Sremskih Karlovaca, u narodu već prozvanoj Putinova, osvanula je centralna kupola uz četiri manje sa krstovima zlatne boje.

Ova faza predstavlja praktično završetak grubih građevinskih radova na crkvi, a osveštao ih je episkop sremski Vasilije uz sasluženje sveštenstva i monaštva.

U narodu se uveliko priča da su radovi ubrzani zato što će Putin crkvu imenjakinju obići tokom posete Srbiji, ali to niko od sveštenstva nije hteo da potvrdi prilikom osveštanja. Samo su kratko dodali da je Putinu preko ruskih diplomata upućen poziv za posetu.

Član Odbora za podizanje crkve i predsednik "Kluba svih generacija" Branko Simonović za Espreso rs kaže da je poziv Putinu da poseti Banstol zvanično upućen.

- Poslali smo pozive na adrese i predsednika Rusije, ali i predsednika Srbije Aleksandra Vučića, koga smo zamolili da Vladimira Putina kao domaćin dovede do njegove crkve u Srbiji. Mislim da boljeg primera srpskog domaćinstva od ovoga nema - kaže nam on i dodaje:

- Ovo je prvi put da Srbi podižu rusku crkvu i to na svetom mestu, podno Fruške gore koja je u rangu Hilandara. Uz to crkva je rađena po ugledu na rusku crkvu Svetog Nikolaja u Sofiji i ona priča o srpsko-ruskom prijateljstvu i stradanju kroz čitav 20. vek.

Kako nam kaže Simonović crkva prvobitno nije trebala tu da bude, već par stotina metara dalje. Tamo je i kupljen plac, a na postavljanju temelja kao veliki donator bio je nekadašnji predsednik Srbije Tomislav Nikolić.

Putinova crkva ili crkva Blage Marije u Banstolu
Putinova crkva ili crkva Blage Marije u Banstolu foto: Filip Plavčić

- Nekadašnji predsednik Srbije Tomislav Nikolić bio je veliki donator za ovu crkvu, koja je prvobitno trebala da se zove crkva optužnica, a da bude posvećena na stradanje Srba u "Oluji", kasnije je nađen bolji plac i sada je crkva ovde - kaže nam Simonović.

Episkop sremski Vasilije na osveštenju kupola za ovu crkvu koje su specijalno došle iz Ukrajine rekao je da će ova bogomolja "predstavljati i uspomenu na naše mile i drage, koji su u egzodusu iz srpske Dalmacije, Slavonije i mnogih drugih krajeva na putu za Srbiju ostavili živote".

foto: Filip Plavčić

- Ovde će biti upisana njihova imena da se pamti da su stradali samo zato što su bili pravoslavci, svetosavci i Srbi koji su branili svoja ognjišta, grobove, svetinje i decu. Gde god bivao i kud god se kretao, srpski narod je uvek nosio boga sa sobom, najdragocenije svoje darove, mošti svetitelja, ikone... Tamo gde se bogomolje i crkve podižu, tamo su tapija i belezi srpskog naroda - kazao je episkop Vasilije.

Kako smo se uverili na licu mesta u Banstolu se svi nadaju da će Putin zaista doći u ovo mesto, i ako još nema nikakve potvrde.

1 / 6 Foto: Filip Plavčić

- Svi mu se nadamo. To bi bilo sjajno, da dođe da mu pokažemo koliko ga volimo - kaže za naš portal meštanin Mile S. (53).

On dodaje da su meštani od kako su podignute kupole na crkvi presrećni i da svi jedva čekaju da se crkva završi.

Pogledajte šta smo zatekli u crkvi:

1 / 6 Foto: Filip Plavčić

Bonus video:


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.