Ispovest tinejdžera koji je rasplakao Srbiju: Hteo bih da se bavim ekstremnim sportovima, ali za to nemam snage! (FOTO)

jedini sa teškom dijagnozom

Ispovest tinejdžera koji je rasplakao Srbiju: Hteo bih da se bavim ekstremnim sportovima, ali za to nemam snage! (FOTO)

Za sponzorstva, festivale parade i bahato ponašanje huligana država izdvaja velki novac. Reč je o sumama koje koštaju kao jedan ljudski život. Na primer kao život 16-godišnjeg Nenada Pavlovića

Objavljeno: 17:35h
Suzana Trajković

Nenad, bledunjavi dečak, nije poput njegovih vršnjaka. Ne izlazi i ne lumpuje. Njegov najveći problem nisu opravdanja za časove sa kojih je pobegao. Ne zna imena svih klubova i kafana. Ali zato, kada priča, zvuči kao student medicine. I ne, to nije njegovo životno opredeljenje.

Filip Plavčić

Dijagnoze na latinskom i imena lekova koje retko ko ume i da izgovori Nenada je naučio život - i stalni boravak u bolnicama. Bolujem od teške bolesti, kažu mi da nema para. Pitam državu Srbiju: Da li je to istina? (VIDEO) Ovaj srednjoškolac iz Beograda boluje od paroksizmalne noćne hemoglobinurije, i jedini je maloletnik u Srbiji sa ovom dijagnozom.

Filip Plavčić

- Moja bolest je neizlečiva! Ipak, postoji lek koji mi može omogućiti da funkcionišem kao zdravi ljudi. Tu terapiju bih morao da primam do kraja života. Godišnja terapija košta 450.000 evra, i to je najveći problem... - priča Nenad i dodaje da je svestan da ni jedna humanitarna akcija ne može da sakupi toliko novca - godišnje.

- Posle mog klipa na Jutjubu javili su mi se ljudi koji žele finansijski da mi pomognu... Žiro račun za donacije nisam otvorio jer sam svestan da je gotovo nemoguće sakupiti toliko novca. Zato sam se obratio državi. To mi je jedini spas, jer se moje stanje svakog dana pogoršava.

Filip Plavčić

- Više vremena provodim u bolnici nego kod kuće. Tamo idem tri puta mesečno, da ležim, primam infuzije i transfuzije. Svakog jutra primam injekcije protiv tromboze. Ne živim kao moji vršnjaci, ali se trudim da se posvetim školi. Odličan sam đak, a želeo bih da budem programer. Volim i ekstremne sportove, ali na žalost ne mogu njima da se bavim jer se mnogo brzo umaram - priča mladić. Nenad je celog života imao zdravstvene tegobe, a tek posle četiri godine provedene na raznim ispitivanjima ustanovljena mu je teška bolest. Na nju su, kako kaže, ukazivali krv u mokraći i jaki bolovi u želucu, ali i malaksalost. Ne, ne obična malaksalost, već slabost toliko jaka da mladića koji bi trebalo da bude u punoj snazi - prikuje za krevet! Dok priča o svojoj bolesti, Nenad lomi i steže prste. Prepliće ih, kao što se verovatno prepliću i misli u njegovoj glavi... Da li će pobediti u ovoj borbi? Da li će dobiti lek? Da li će moći da programira? Ili će doći do poslednje opcije - transplatacije matičnih ćelija, koja je veoma rizičan zahvat. Nenad je svojim potezom uzdrmao celu Srbiju. Vlada Srbije upoznata je sa njegovim problemom i zdravstvenim stanjem. Sada je država na potezu!


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.