DA LI SRBIJA ZNA ZA OVO? Kanađanin je naredio UNPROFOR-u da puca na Hrvate zbog Srba!
Kanađanin koji je naredio UNPROFOR-u da puca na Hrvate zbog Srba, Foto: Printscreen

general makenzi

DA LI SRBIJA ZNA ZA OVO? Kanađanin je naredio UNPROFOR-u da puca na Hrvate zbog Srba!

General Makenzi govorio je o iskustvima na Balkanu

Objavljeno:

Formiranje kosovske vojske je nedopustivo, jer bi se na njenom čelu nalazili kriminogeni faktori koji su izvršili monstruozne zločine nad civilnim stanovništvom, kako nad svojim tako i nad nealbanskim, izjavio je bivši vojnik, kanadski novinar, publicista i vlasnik uticajnog vojnog magazina „Esprit de Corps“, Skot Tejlor.

Tejlor je to kazao na predavanju u Diplomatskoj akademiji u Beogradu, gde je zajedno sa generalom Luisom Makenzijem govorio povodom obeležavanja veka od završetka Prvog svetskog rata u čast srpsko-kanadskih savezničkih veza iz Velikog rata, saopštilo je danas Ministarstvo spoljnih poslova Srbije.

General Makenzi govorio je o iskustvima na Balkanu kada je bio u snagama UNPROFOR-a, a Tejlor o značenju morala grupe u slučaju Medačkog džepa i Kosova i Metohije, prenosi Tanjug.

Tejlor je u svom izlaganju 15. novembra naveo i da je Bataljon „Princeza Patricija“ u Medačkom džepu pretrpeo gubitke zbog toga što je bio prinuđen da uzvrati vatru Hrvatima koji su napali civile i istakao da je ovaj bataljon nagrađen u Kanadi najvišim državnim počastima.

General Makenzi je govorio o savezničkim vezama u Velikom ratu, posebno ukazavši na činjenicu da je prva žrtva bila srpska, Dušan Đonović, a da je poslednja bio Kanađanin vojnik Džordž Lorens Prajs, koji je služio u 28. bataljonu.

Govoreći o iskustvima u mirovnoj misiji UNPROFOR-a u Bosni i Hercegovini, rekao je da je iz Kanade krenuo sa jednom vizijom, a da se na terenu susreo sa potpuno drugačijom situacijom od prikazivane.

On je, međutim, kako je kazao, smatrao da mu vojnička čast nalaže da ispravno postupa, pa je i njegov stav prema Srbima nastojao da bude ispravan, a to je nailazilo na nerazumevanje druge strane, jer je vrlo često tumačen kao pristrasan.

Ipak, naglasio je da bi i sada postupio onako kako mu savest nalaže.

Predavanju su prisustvovali i dr Ivana Lučić, potomak vojvode Stepe Stepanovića, i potomak Milunke Savić „Gvozdene ledi, gvozdenog puka“ dr Slobodanka Grković.

Tom prilikom uručene su im plakete „Srpsko-kanadske savezničke veze u Velikom ratu“ i značka „Natalijina ramonda“.

Gosti su u pratnji koordinatora za očuvanje tradicije srpskog diplomatskog korpusa ambasadora dr Ljiljane Nikšić posetili Muzej srpske diplomatije, i tom prilikom Biblioteci ministarstva spoljnih poslova poklonili knjigu sa posvetom „Mirotvorac“ generala Luisa Makenzija, memoare iz perioda kada je bio u BiH u okviru UNPROFOR-a, i „Inat“ Skota Tejlora, koji govori o njegovom viđenju dešavanja na Kosovu i Metohiji.

Potom su u Aleji velikana posetili memorijale srpskih vojskovođa, zatim Milunke Savić i položili cveće u Kripti Oslobodilaca Beograda, navodi se u saopštenju Ministarstva.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Sputnjik)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.