MEŠTANI RAKITE PODIGLI CELU JUGU NA NOGE: Potresne slike iz ovog sela u Srbiji šalju važnu poruku (FOTO)
Borba za slobodu reke u selu Rakita se nastavlja, Foto: Printscreen/Youtube

građani ne odustaju od borbe

MEŠTANI RAKITE PODIGLI CELU JUGU NA NOGE: Potresne slike iz ovog sela u Srbiji šalju važnu poruku (FOTO)

Da li ova borba i buđenje svesti o ekološkoj krizi u kome se nalaze prirodna bogatstva Srbije, zapravo jeste dobar znak i konačna pobuna protiv industralizacije i iscrpljivanja prirodnih resursa

Objavljeno:
Jovana Korica

U selu Rakita, Pirotskog okruga, na Staroj planini, tenzija se ne smiruje.

Meštani ovog sela pokrenuli su celu jednu "lavinu" događaja, koji odjekuju prestonicom, kao primer borbe za svoj kraj i dobrobit zajednice. Iz ove, ali i još nekih borbi koje se već unazad nekoliko meseci odigravaju na Staroj planini nastala je i građanska inicijativa "Sačuvajmo reke Stare planine", čiji članovi nisu samo meštani ovog kraja, nego građani cele Srbije.

Cela situacija mogla bi da se opiše jednom jedinom rečenicom. Meštani sela Rakita ne odustaju od borbe za "slobodu" reke ovog mesta, a ni investitori ne odustaju od izgradnje minihidroelektrane. Prijave policiji dolaze i sa jedne i sa druge strane, a koji je krajnji epilog ne zna se.

Žustrina i spremnost na borbu meštana ovog sela pokazana je i dokazana vraćanjem reke u korito, nakon što su je izvršioci radova preusmerili.

Da se bore dolaze i oni zdravi, pravi i u punoj snazi, ali i oni na štakama.

Da je ova borba dostigla "epske" razmere govori i činjenica da je poslanica u Narodnoj skupštini Republike Srbije, Marinika Tepić, pošla u posetu meštanima sela kako bi u ime naroda razgovarala sa investitorom.

Ona je o gotovo svemu što se tamo dešavalo izveštavala na svom zvaničnom Tviter nalogu.

- Najveći problem investitora MHE u Rakiti je što su mu ljuti meštani, kako kaže, pokazivali zadnjicu, a to što im narušavaju privatne posede, ugrožavaju reku i dom, to je, je li, sasvim u redu - jedan je u nizu komentara koje je Tepićeva napisala iznad objave videa u kome razgovara sa investitorom MHE u selu Rakite.

Podsetimo, nakon mnogobrojnih protesta koji su organizovani ovim povodom, ali i kako bi se zaštitiel ostale zaštićene teritorije pred "pošasti" zvanoj minihirdoelektrane, 16.10.2018. godine na sednici Narodne skupštine Srbije poslanici vladajuće većine su ipak odbili predlog izmene zakona o derivacionim mini hidroelektranama, odnosno zabrani istih.

Tada je Aleksandar Jovanović Ćuta, neformalni vođa pokreta za odbranu reka Stare Planine, održao jedan govor u kome je najavio da borba za Staru Planinu neće da prestane, te da će ako za to bude potrebe protesti da se spuste u Nemanjinu ulicu.

Pre pet meseci javnost su potresli jedni od prvih snimaka izgradnje minihidroelektrane na vodotoku reke Crnovrške koja se nalazi u Parku prirode Stara planina, čime je došlo do narušavanja eko sistema i skrnavljenja netaknute prirode.

Iako male hidroelektrane spadaju u sisteme koji obezbeđuju obnovljiv vid energije, njihov uticaj na prirodnu okolinu je ogroman. Takav efekat imala je i minihidrocentralom na Crnovrškoj reci koja je izgrađena u Parku prirode Stara planina iako su tamo zabranjeni bilo kakvi radovi, a naročito ne na vodotokovima.

Borba ove građanske inicijative "Sačuvajmo reke Stare planine" potakla je građane sa svih krajeva Srbije da objavljuju fotografije i ukazuju na srazmere "ekoloških katastrofa" kojim su pogođena i još neka mesta.

Tako su se pojavile fotografije sa prostora Vlasine, koje pokazuju u kakvom su katastrofalnom stanju Vlasinsko i Lisinsko jezero.

Ali, ni tu nije kraj, potresne fotografije stižu i sa Kopaonika, gde je kako građani tvrde, u strogo zabranjenoj zoni NP Kopaonika, izgrađena MHE na reci Smokovki.

Dalje, fotografije, ali i tvrdnje građana upućuju na to da ovoj reci preti nestanak, jer "snabdeva ceo TC Kopaonik vodom, osnežava ski staze na skijalištu, opslužuje dve MHE".

Nedavno javnost su potresle i fotografije zabeležene na jezeru Uvac.

Vodostaj jezera Uvac, kako su tada naveli tvorci fotografija na društvenim mrežama, opao je za skoro dvadesetak metara, a jezero se na pojedinim mestima povuklo i dva kilometra zbog čega je ugrožena flora i fauna jednog od najlepših predela Srbije.

Nešto pre toga pisali smo i o ekološkoj katastrofi na Vlasinskom jezeru:

Ni reka Mlava nije odolela "napadu" MHE.

Neformalna grupa "Savski nasip" objavila je na svom zvaničnom Tviter nalogu fotografije reke Mlave u selu Krepoljin na kojoj se po svemu sudeći gradi nova mala hidroelektrana.

U poslednje vreme cela teritorija bivše Jugoslavije na udaru je izgradnji malih hidroelektrana, što je kako pišu stručnjaci opasno po biljni i životinjski svet. Hidroelektrana na Mlavi bila bi samo jedna u nizu ovakvih građevina. U Kruščici (kod Viteza) žene su takođe mesecima patrolirale i branile svoju reku od policije i bagera. Slična situacija je i na drugim mestima kao na primer u Srbiji na Rzavu, ali i u Bosna i Hercegovina i Hrvatskoj, gde građani "muče istu muku."

Da li postoji objašnjenje za izgradnju MHE i u zabranjenim zonama i u nacionalnim parkovima? Da li postoje objašnjenja za presušivanje dugopostojećih akumulacionih jezera, čijim nestankom bi bio narušen biljni i životinjski svet koji se u svim ovim godinama razvijao u njima? Da li ova borba i buđenje svesti o ekološkoj krizi u kome se nalaze prirodna bogatstva Srbije, zapravo jeste dobar znak i konačna pobuna protiv industralizacije i iscrpljivanja prirodnih resursa i skrnavljenje autentično prirodnih bogatstava koje ova zemlja poseduje?

Bonus video:


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.