NOVA GREŠKA U SLAGALICI: Pozvali smo stručnjaka za SRPSKI JEZIK, objasnio nam je tačno o čemu je reč!
Jedno od pitanja u emisiji Slagalica u delu Ko zna zna, Foto: Printscreen/Youtube

greška

NOVA GREŠKA U SLAGALICI: Pozvali smo stručnjaka za SRPSKI JEZIK, objasnio nam je tačno o čemu je reč!

Stručnjak za srpski jezik objašnjava za Espreso i zašto odgovor koji je kandidat dao nikako nije smeo da bude prihvaćen

Objavljeno: 16:00h

Peto pitanja u kvizu "Slagalica" u delu "Ko zna zna" bilo je "Koja rečca je sastavni deo svih povratnih glagola u srpskom jeziku?", na šta je kandidat ponudio odgovor sebe/se, koji je prihvaćen.

No, kako Espreso saznaje od stručnjaka za srpski jezik, ovaj odgovor nikako nije smeo da bude prihvaćen, a evo i zašto.

- Povratna zamenica sebe je lična zamenica za svako lice i ista je za sva lica, sva tri roda i oba broja. Nema formu nominativa i vokativa. Upotrebljava se da označi odnos subjekta prema samom sebi. Nominativ - Genitiv - sebe, Dativ - sebi, Akuzativ - sebe, se, Vokativ - Instrumental - sobom, Lokativ - sebi npr. On pravi budalu od sebe. On sebi kupuje sendvič. Ona se/sebe gleda u ogledalo. On nije zadovoljan sobom. Oni govore o sebi. Zamenica sebe ima samo jedan kratak oblik i to u akuzativu. Upotrebljava se sa refleksnim glagolima kao što su: oblačiti se, umivati se, češljati se itd. enklitika SE informiše o tome da subjekat nešto čini sa samim sobom. npr. Ona se oblači/umiva/češlja - objačnjava ovaj stručnjak za Espreso.

Dodaje još i kako pitanjem implicirana tvrdnja da svi povratni glagoli u srpskom jeziku sadrže rečcu u najmanju ruku je – sporna.

- Precizno govoreći, kod pravih povratnih glagola to je enklitički oblik zamenice sebe (se) u akuzativu i može se proširiti u puni oblik (Češljam se = Češljam sebe), a kod nepravih povratnih to je rečca, koja se ne može zameniti sa sebe (ne kažemo Uželeo sam sebe). Takvo mišljenje, koje je najproširenije u srbistici, zastupao je gramatičar Mihailo Stevanović u svojoj poznatoj gramatici. Ipak, mogućnost da svi povratni glagoli uključuju samo rečcu, a ne i zamenicu, nudi Gramatika Živojina Stanojčića i Ljubomira Popovića, ali s dopunom da je kod pravih povratnih glagola u pitanju rečca s vrednošću zamenice. Dakle, opet ne jednoznačna rečca. Tako da, sve i da su se autori vodili definicijom iz ovog priručnika, pitanje bi i dalje bilo postavljeno neprecizno - kaže stručnjak za srpski jezik.

Objašnjava i zašto odgovor koji je kandidat dao nikako nije smeo da bude prihvaćen.

- Odgovor koji je takmičar dao, „sebe/se“, nikako nije smeo biti biti prihvaćen kao tačan, jer sebe/se može biti samo zamenica (rečca se nema oblik sebe), a pitanje je eksplicitno i nedvosmisleno zahtevalo da odgovor bude reč koja je po vrsti rečca - zaključuje sagovornik Espresa.

Bonus video:

Kratki Espreso, deveta emisija

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.