SLIKU OVOG DEČAKA IZ RATA SVI ZNATE, ALI... Bio je srpski junak, ranjavan, a posle je postao ČUVENI SRPSKI GLUMAC!
Foto: Espreso.co.rs / Kolorisao: Zoran Bojović

NEVEROVATNA PRIČA

SLIKU OVOG DEČAKA IZ RATA SVI ZNATE, ALI... Bio je srpski junak, ranjavan, a posle je postao ČUVENI SRPSKI GLUMAC!

Sudbinu ovog dečaka malo ko u Srbiji zna

Objavljeno:
Darko Zlojutro

Da li ste čuli za heroja Dragoljuba Jeličića? Ovo je priča o njegovom junaštvu koje je zadivilo i velikog dr Arčibalda Rajsa!

U saradnji sa piscem Milanom Bogojevićem donosimo vam priču o dečaku Dragoljubu - junaku Prvog svetskog rata, a koje je opisano u knjizi "Male priče Velikog rata".

"Arčibald Rajs je u svojoj knjizi pisao o 12-godišnjem Dragoljubu koji "puca iz puške i baca bombe", a opisao je i njegovo ranjavanje: "Kada je ranjen u ruku, vade mu kuršum u Niškoj bolnici. Nije hteo da se dade uspavati za operaciju. Izdržao ju je bez ijedne reči" pisao je Rajs", navodi se u knjizi.

Dragoljub Jeličić poreklom je sa Korduna, odakle je njegova porodica zbog austrougarskog terora morala u izgnanstvo. Tek što je počela austrougarska ofanziva Dragoljub je ostao bez oca, sam bez igde ikog svog u Beogradu priključio se odbrani srpske prestonice.

Dragoljub je preživeo i albansku golgotu, pešačeći sa srpskom vojskom, a kao borac učestvovao je i u proboju Solunskog fronta.

U Drugom svetskom ratu ratovao je na strani partizana, a nakon završetka uživao je u glumi koju je voleo.

"Bio je član Udruženja dramskih umetnika Beograda. Komičar i glumac bio je član pozorišta u Beogradu, Skoplju, Jagodini, Rijeci, Tuzli i Nikšiću".

Bonus video:


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.