KOD DRŽAVNOG LEKARA ČEKAM 30 DANA, KOD PRIVATNIKA 7 SATI: Dva meseca imam lajmsku bolest i BESNA SAM NA SVE!
Foto: Profimedia, Ilustracija

plati, pa se klati

KOD DRŽAVNOG LEKARA ČEKAM 30 DANA, KOD PRIVATNIKA 7 SATI: Dva meseca imam lajmsku bolest i BESNA SAM NA SVE!

Do sad bih, da sam otišla u istu privatnu kliniku, već bila na novoj terapiji, ne čekajući kraj svakog dana samo da bih se stropoštala u krevet

Objavljeno:
Suzana Trajković

Prošlo je gotovo mesec dana od kad je počela moja borba sa izlečivom ali dosadnom bolešću.

Za one koji nisu u toku, krajem jula pisala sam o tome kako me je ujeo krpelj, navukavši mi "bedu na vrat" u oklopu lajmske bolesti. Na butini sam neko vreme nosila crveni krug, priučeni dermatolozi su mi govorili da me je "ujela neka bubica", sve dok nisam otišla kod državnog lekara i saznala da me je verovatno ujeo zaraženi krpelj.

Tad je agonija počela.

Nakon što je lekar iz Instituta za kožne i venerične bolesti pogledao crvenilo, rekao je: "Nema šta, to je lajmska bolest".

- Testiraj se u nekoj privatnoj klinici koliko već danas, da bi odmah imala rezultate, pa da počnemo sa lečenjem - rekao mi je on.

Tako i bi. Testirala sam se tog dana negde oko 14 sati popodne, da bi mi rezultat stigao u 20 časova. Testiranje je u renomiranom privatnom domu zdravlja koštalo 3.700 dinara. Pokazao je da sam pozitivna, a terapiju doksociklina u trajanju od dve nedelje počela sam da pijem već sutradan ujutru, kad sam dobila recept i podigla lekove.

foto: Privatna arhiva

Poenta ovog teksta nije samo šturo podećanje na slučaj. Nakon ispijene terapije morala sam ponovo da se testiram da bismo videli da li terapija deluje.

Tu je bitna stavka cene analiza kod privatnog lekara, jer sam na delu ovog meseca zaključno sa današnjim danom shvatila da ona parola "plati pa se klati" i te kako ima smisla.

Samo još da napomenem da imam sve simptome lajmske bolesti, koju prate konstatne glavobolje, ukočenost vrata, nesvestice i konstatnu nemoć praćenu bolom u zglobovima. Da skratim, život je pakao, zapravo - životarenje.

Da se vratim na poentu. Kad sam već dve nedelje bila na doksociklinima rečeno mi je da sa terapijom prestanem, i da odem da se testiram ponovo. U domu zdravlja (u kom sam red čekala četiri sata), dobila sam uput za Torlak.

foto: Youtube printscreen

Tamo mi je uzet uzorak i rečeno mi je da će me pozvati kad stignu rezultati. Poziv je usledio tek dve nedelje kasnije. Punih 14 dana se čekalo da se još šest uzoraka prikupi, da bi analiza mogla da se uradi.

Ćetrnaest dana kasnije stigao je šturi rezultat sa Torlaka, koji nije pokazivao prisutnost infekcije koju izaziva bakterija "borelija burdgoferi" (kao što je pokazivao nalaz iz privatne klinike), već je samo napisano da je nalaz pozitivan.

Odatle mi je rečeno da moram u Institut za javno zdravlje Srbije Dr Milan Jovanović Batut na dodatno testiranje. Usledilo je naravno novo višečasovno čekanje u redu Doma zdravlja, samo za uput. Kako mi je rečeno, sa uputom sam otišla u doktora Subotića preko puta Hrama, gde mi je urađen test na "western blot", koji bi trebalo da pokaže prisutnost infekcije.

Da ironija bude još veća, iako ovde stiže veći broj uzoraka čeka se još 7-10 dana.

Dakle, tako ću dva meseca od ujeda zaokružiti sa promašenom terapijom (koja je inače najbolja, ali meni nije odgovarala čim je infekcija i dalje tu), i akanjem od šaltera do šaltera, i čekanja rezultata sa simptomima ove uporne bolesti.

I sve to, zato što sam htela državno, provereno... da ne plaćam privatnike, da ne bacam novac kad sam već zdravstveno osigurana...

Do sad bih, da sam otišla u istu privatnu kliniku, već bila na novoj terapiji, ne čekajući kraj svakog dana samo da bih se stropoštala u krevet.

Čisto podsećanja radi, za lajmsku bolest nikako ne može reći da je blago i bezazleno oboljenje, već vrlo ozbiljno koje kod čoveka tokom života može da izazove složene komplikacije.

Ukoliko se ne leči na vreme, već se jave hronične forme lajmske bolesti, onda se javlja i poseban klinički oblik sa manifestacijama simptoma i znacima bolesti više organa i sistema. S obzirom na to da je lajmska bolest poznata i kao veliki imitator, ona u hroničnoj formi može da podseća i na multiplu sklerozu, Alchajmerovu i Parkinsonovu bolest, ishemijske oblike infarkta mozga.

Sve ovo je posledica zapaljenske reakcije niskog stepena prema uzročniku u organizmu, a koja se najčešće manifestuje zapaljenjem krvnih sudova, kao i drugih zahvaćenih organa i sistema u organizmu.

Bonus video:


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.