TRI ŽIVOTNE LEKCIJE koje sam NAUČILA od Vesne Vukelić Vendi na Šabačkom vašaru (FOTO)
Foto: Stefan Kojić

vredi pročitati

TRI ŽIVOTNE LEKCIJE koje sam NAUČILA od Vesne Vukelić Vendi na Šabačkom vašaru (FOTO)

Vala, svaka joj kao u Njegoša

Objavljeno: 10:02h
Suzana Trajković

Šabački vašar mnogi nazivaju Sodomom i Gomorom, iako je ovde provod zagarantovan svim društvenim slojevima.

Epicentar je dobre zabave, treša i kiča, bluda, nemorala i razvrata.

Dok gole igračice zadnjicama po obrazima udaraju one koji očevi mogu da im budu, iz šatora punog kao oko izlazi ona.

Vesna Vukelić Vendi.

Zovu je kraljicom ovog vašara. Namunjena i spremna za šou, neprikosnoveno nosi tu titulu.

Ona je kraljica ovog vašara
Ona je kraljica ovog vašara foto: Stefan Kojić

Ljubazno pozdravlja kolege novinare, spremna za ćaskanje uz cigaretu vani, na "čistom" vazduhu u kom se i pod vedrim nebom komešaju alkohol i žar ubijenih jaganjaca nabijenih na kolac.

Gleda prodorno, kapaka teških od šljokica, jake šminke spremne za scenu.

Vesna Vukelić Vendi na sceni
Vesna Vukelić Vendi na sceni foto: Stefan Kojić

Ponudila sam se da je odvedem na vožnju ringišpilom, na koju nije mogla da ode što zbog autfita, što zbog udarnog tempa. Dok je u tom jednom navratu sišla s bine, zamolila sam je kao mlada žena da mi da tri lekcije koje bi svaka žena trebalo da zna. Mali priručnik saveta koji svakoj devojci dobro dođu.

Počela je samouvereno i drčno, u njenom fazonu.

Vesna Vukelić Vendi o savetima za žene
Vesna Vukelić Vendi o savetima za žene foto: Stefan Kojić

- Prvi savet za svaku ženu je da mora da bude svesna da se u današnje vreme akcenat stavlja na fizički izgled, na ljušturu. Onog trenutka kad budeš shvatila da nije poenta u ljušturi, u sveže nalakiranim noktima, pedikirima i frizurima, šminci, garderobi, na konju si.

- Posebno poenta nije u brendiranoj odeći koju lansiraju neke kokoške sumnjivog morala. One lansiraju sebe kroz brendove, što njima ne vredi. Brend je okej za ženu koja je integralna ličnost, koja je obrazovana, jakog intelektualnog sklopa, kad je neko svoj i jak. Dominantnost i jačina ne dolaze s fotografija, iz dobre šminke i odevnih komada, već iz duhovnosti koja se s godinama gaji.

- Nemaju svi predispoziciju ili mentalni sklop da sebe izgrade. Svako treba da se ispruži onoliko koliko može, piše u Jevanđelju, a ako ti je Bog dao tri talenta ti ih umnoži. Nemoj da ovaj već otupeli narod zabavljaju oni koji jašu našu televiziju. Iz njihovih praznih priča ništa ne može da se nauči. Svi oni koji to rade, koji na sebe stavljaju kojekakve brendove, predstavljaju sebe onakvima kakvi zapravo nisu. Izgledaju kul, a zapravo su pravi dosadnjakovići. Oni sebe uvlače u markiranu garderobu mislivši da su time bolji, a šta bi se desilo kad bi im tu garderobu neko ukrao. Šta oni ostaju, ništa?

Poenta ovoga što sam rekla, naravoučenije prve lekcije: ne doživljavajte sebe kroz ono što navlačite na ljušturu. Vi ste ono što je u vama.

Taman kad sam obučena poput štrebera jurila kroz masu šljokica, dekoltea i minića iz kojih se skoro pa materice vide, do kraljice vašara, ni sanjala nisam da će mi upravo ona reći da nisam ja luda.

Vesna Vukelić Vendi
Vesna Vukelić Vendi foto: Stefan Kojić

Nije ono što na sebe navlačite dokaz toga da ste vi više kul od nekih drugih.

Nastavila je Vendi dalje... Dok su uz njenog kolegu Eru one pomenute igračice nastavile da raspomamljuju muškarce pod gasom, iza šatre dok je neki pijanac urinirao po sebi, ona se dotakla suštine.

- Druga lekcija - sve ovo je jedna iluzija. Mi živimo u materijalnom svetu koji je iluzija. Materijalno, to nikad nemoj zaboraviti, ne može da nadoknadi naš duh, a čovek je srećan onoliko koliko je samozadovoljan. Sreća ne dolazi od tog lažnog materijalizma, već iz unutrašnjeg duhovnog sadržaja. Moramo živeti po određenim društvenim pravilima, da budemo produhovljeni da ne bismo na sebe navukli anatemu i posle se pitali zašto nam se događaju razne tragične stvari. Dobro radi, dobrom se nadaj. Posebno ovo važi u ovo vreme bluda. Ovo više nije ni blud, ovo je razvrat. Između bluda i razvrata ima razlike. Ovde više nema ni ljubavi, ni zabavljanja, ni poštovanja, ni veza, ovo je vrtlog strasti u razvratu. Pod hitno mora da se dođe iz otrežnjenja.

- Posebno svaka žena mora da teži da se iščupa iz tog mulja, da se shvati kako se neguje porodica i čemu to žena treba da teži u životu. Žena najpre mora da bude dobra majka. Ako na tom ispitu nije položila, džabe joj svaki drugi, onda je pala po svim drugim nivoima.

Dok je prelazila Vendi na treću lekciju za mene i sve mlade žene, mislila sam se: "To sestro, pravo u metu". Već na drugom savetu za mene je ubola svaku poentu i zato je zaslužila zagrljaj i naklon do poda.

Morala sam da se fotkam sa ženom koju sam posle jednog razgovora gledala drugim očima, bez ljušture...

Vesna Vukelić Vendi
Vesna Vukelić Vendi foto: Stefan Kojić

- Treća stvar je jako važna. Njome se mnogi danas bave u teretani i misle da je fizički napor važan da bi se došlo do zdravog tela.

- Ne može se dobiti svetlost ako čovek nije pobožan. Moraju se žene pogotovo ocrkvenjavati, jer one su stub kuće. Bez toga je ništa. I žena treba da radi na sebi. Poenta je zdravo telo napraviti kroz kućne poslove. Umesto plaćati kućnu pomoćnicu, nije li bolje vežbati dok perete tepih, ribarte podove, ima li šta bolje?

- Kao zaključak bih dodala ono što često volim da govorim :

Čovek koji nije ocrkvenjen nije čovek već životinja. I to prava. Neocrkvenjenoj osobi poenta života je jedi, pij, veseli se, i na život poseri se.

Ja ovde više ništa ne bih dodala, svaka joj kao Njegoševa.

A vi, imate li šta da dodate?

Bonus video:


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.