SRBIJA JE IZGUBILA SVOJU SVETINJU - ZASTAVU GVOZDENOG PUKA! Da li je ovo naša najveća bruka? (NIKAD OBJAVLJEN FOTO)
Foto: Espreso.co.rs / Kolorisao: Zoran Bojović

NAJVEĆA SRPSKA MISTERIJA

SRBIJA JE IZGUBILA SVOJU SVETINJU - ZASTAVU GVOZDENOG PUKA! Da li je ovo naša najveća bruka? (NIKAD OBJAVLJEN FOTO)

Ovo je najveća tajna srpske istorije, koju još niko nije otkrio

Objavljeno:
Darko Zlojutro

U nastavku feljtona o Velikom ratu koji objavljujemo u saradnji sa piscem Milanom Bogojevićem donosimo vam priču o zastavi Gvozdenog puka!

Pisac Bogojević u svojoj knjizi "Male priče Velikog rata" donosi jednu priču koja nije toliko poznata javnosti, a tiče se sudbine zastave Gvozdenog puka.

Ovu misteriju iz Prvog svetskog rata pisac opisuje u svojoj knjizi u delu "Srpske ratne zastave".

"General August fon Makenzen izveštava nemačkog cara Vilhelma o pobedi nad srpskom vojskom, a ovaj zahteva da mu se donese jedna spaljena srpska pukovska zastava kao simbol pobede i ratni trofej. Međutim general August morao je da razočara nemačkog cara jer tokom dve godine ratovanja Srbima nije zarobljena ni jedna jedina pukovska zastava", piše u knjizi.

Tačan broj zastava srpske pukovske vojske na dan 30.11.1911. godine kada ih je lično kralj Petar uručio iznosio je 51.

Srpski vojnici igraju kolo oko zastava i kamenja na kom su ispisani nazivi pobeda
Srpski vojnici igraju kolo oko zastava i kamenja na kom su ispisani nazivi pobeda foto: Espreso.co.rs / Kolorisao: Zoran Bojović

Danas se 46 zastava nalazi u Vojnom muzeju u Beogradu. Jedna srpska pukovska zastava čuva se u francuskom Vojnom muzeju u Parizu. Ostaje tako činjenica da Srbiji nedostaju četiri pukovske zastave.

Jedna od izgubljenih zastava je i zastava najslavnijeg puka u srpskoj istoriji, čuvenog "Gvozdenog puka", odnosno Drugog pešadijskog puka "Knjaz Mihailo".

"Zastava Gvozdenog puka je po nekim informacijama bila pogrebni pokrov na kovčegu kralja Petra Prvog Karađorđevića i dugo vreme je trajalo uverenje da je zastava pokopana zajedno sa njim. Međutim analizirajući snimke sahrane kralja Petra vidi se da je kovčeg bio prekriven kraljevskom standartom", piše pisac.

"Da zastava nije sahranjena sa kraljem dokazuju i slike sa smotre četničkih odreda 1944. godine u selu Ba. Na njima se vidi da četnici defiluju sa ratnim pukovskim zastavama iz Prvog svetskog rata. Profesor Dimitrijević potvrdio je da su brigade Prvog ravnogorskog korpusa JVuO nosile upravo zastavu Gvozdenog puka", navodi se u knjizi i kaže da sudbina ovih zastava nije do danas rasvetljena, kao i da postoji šansa da su i danas sačuvane negde u inostranstvu.

Bonus video:


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.