Sramota koju ne smemo da zaboravimo: Kako su komunisti uništili jednog od najčasnijih Srba (FOTO) (VIDEO)

Agonija ostarelog vojvode

Sramota koju ne smemo da zaboravimo: Kako su komunisti uništili jednog od najčasnijih Srba (FOTO) (VIDEO)

Vojvoda Petar Bojović preminuo je u 87. godini života 19. januara 1945. u svom beogradskom stanu. Komunistička kontraobaveštajna služba preko radija je zabranila prisustvovanje naroda sahrani, a leš je na Novo groblje prevezen taljigama
Objavljeno:

Jedna od sramnijih stranica istorije glavnog grada Srbije nakon oslobođenja Beograda od nemačke okupacije u jesen 1944. dogodila se krajem te godine na Vračaru, u Trnskoj 25, adresi jedinog živog srpskog i jugoslovenskog vojvode Petra Bojovića, učesnika u sedam ratova i odlikovanog našim najvećim vojnim počastima. Na današnji dan ubijeni su brojni Srbi: Turci posekli glave srpskih knezova! Pripadnici komunističke kontraobaveštajne službe OZNA, upali su Bojoviću u stan. Bojović je upitao nezvane goste ko su, a oni su, spazivši šinjel kraljeve vojske s vojvodskim oznakama, počeli da omalovažavaju i maltretiraju starca. Njegov sin Dobrosav priskočio mu je u pomoć, zbog čega je osuđen na deset godina robije, pod optužbom za saradnju s četnicima.

Vojvoda Bojović je jedan od naših izuzetnih vojskovođa koji je svoju vernost otadžbini i kruni dokazao u svim bojevima i bitkama. On ima vrlo veliko srce i još veću dušu.
Nikola Pašić
najprimitivnije vređali i šamarali, gazili mu uniformu i bacali odlikovanja, nakon čega je i on uhapšen. U zatvoru je svakodnevno maltretiran, psihički i fizički, i kući je vraćen u vidno pogoršanom stanju
https://commons.wikimedia.org/wiki/User:Bebauautu
OZNA je javno preko talasa radio Beograda zabranila prisustvo naroda na sahrani, preteći drastičnim represalijama svakome ko se usudi da vojvodi oda počast. siledžije u kožnim kaputima
Iako se nismo slagali i uvek sukobljavali, vojvoda Bojović je bio po meni veliki vojnik i još veći patriota, ponikao iz naše srpske zemlje.
Živojin Mišić
nove komunističke vlasti su iste godine poništile odluku iz 1942. i jednoj od beogradskih ulica vratili ime Vojvode Bojovića francuskom Legijom časti (1936)
U toku Aprilskog rata bio je, kao jedini živi vojvoda, pomoćnik vrhovnog komandanta pošto je kralj Petar II još uvek bio maloletan. Nakon kapitulacije odredio je sebi kućni pritvor iz koga je 1942. poslao pismo podrške "armijskom đeneralu, gospodinu Draži Mihailoviću".
Vojvoda Bojović je vatreni patriota. On je svoj život posvetio svojoj zemlji. Njegove glavne osobine su iskrenost, požrtvovanje i dobronamernost. Ovaj hrabri vojnik je blag. Njegov glas, malo potmuo, gotovo se nikad ne izdiže i njegove oči koje gledaju pravo u vaše, imaju nečeg melanholičnog. To je nostalgija za otadžbinom i žalost za svima onima koji su izginuli za njenu slobodu.
Arčibald Rajs
posebna "omerta" pratila je gnusan način na koji je skončao
Oprosti nam vojvodo, i neka ti je laka tvoja srpska zemlja.

Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.