SVE JE POČELO 4. JUNA PROŠLE GODINE: Danas mala Teodora ima JOŠ SAMO JEDNU ŠANSU!
Foto: Privatna arhiva

apel!

SVE JE POČELO 4. JUNA PROŠLE GODINE: Danas mala Teodora ima JOŠ SAMO JEDNU ŠANSU!

Teodora je rođena kao zdravo dete, međutim već u trećem mesecu života pojavili su se simptomi koji su ukazivali da sa detetom nešto nije u redu

Objavljeno:

Jednogodišnja Teodora Cvetanović iz Aleksinca boluje od Hemofagocitne limfohistiocitoze (HLH) i hitno joj je potrebna pomoć.

Jedina nada je transplantacija elemenata koštane srži u inostranstvu, a njeni roditelji joj to ne mogu obezbediti.

Teodora je rođena kao zdravo dete, međutim već u trećem mesecu života pojavili su se simptomi koji su ukazivali da sa detetom nešto nije u redu.

- Sve je počelo 4. juna prošle godine. Prvo je počela da odbija hranu i sve jače da plače. Simptomi su bili sve intenzivniji. Primetili smo i da ima osip po čitavom telu. Odveli smo je u Prihvatilište u Aleksincu i pošto tamo nisu mogli da utvrde šta joj je, poslali su nas u Niš. Ni tamo nisu uspeli da utvrde o čemu se radi, pa su nas vratili na dermatološko odeljenje u Aleksincu, a zatim ponovo u Niš, gde su najzad utvrdili da boluje od Hemofagocitne limfohistiocitoze. Odmah je priključena na transfuziju jer su otkrili da joj je krvna slika u užasnom stanu. Tada su nam lekari rekli da bi smo izgubili dete da smo sačekali samo još jedan dan - plačnim glasom nam je ispričao Miloš Cvetanović, Teodorin otac.

foto: Privatna arhiva

Hemofagocitna limfohisiocitoza (HLH) je retka autoimuna bolest. U osnovi leži hroničan zapaljenjski proces nastao usled različitih oblika urođene ili stečene imunodeficijencije sa smanjenom funkcijom citotoksičnih limfocita. Ovakvo stanje napada sve organe, što dovodi do visoke temperature i do oštećenja mozga.

foto: Privatna arhiva

Lečenje ove bolesti je dug i mukotrpan proces. Sprovodi se primenom hemoterapije, a zatim i presađivanjem koštane srži.

- Kada sam saznao da mi je dete bolesno, plakao sam kao kiša. Ceo put od Niša do Aleksinca sam preplakao. Toliko sam se nadao tom detetu. To nam je prvo dete koje smo dobili posle sedam pokušaja - ispričao nam je Miloš.

Da bi otišla u Bolonju na lečenje, Teodorinim roditeljima je potrebno 150.000 evra, koje oni ne mogu prikupiti jer su trenutno oboje bez posla. Rok koji za to imaju je do kraja primene hemoterapije, odnosno 28. juna.

- Teodora je sada dobro, ali u razgovoru sa njenom doktorkom nam je rečeno da je transplantacija neophodna, jer u suprotnom, ishod će biti fatalan - završava on.

Ukoliko ste u mogućnosti, molimo vas da pomognete uplatom novca na brojeve žiro-računa:

Dinarski: 160 - 5400101657490-34

Devizni: RS35 - 160 - 5430201002772 - 30

Pružimo Teodori šansu da živi, budimo humani!

Bonus video:

Šta treba ubaciti, a šta izbaciti iz školske lektire?

(Tijana Brkić)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.