MILOŠEVIĆ JE VEĆ DOBIO SPOMENIK OD DVA I PO METRA, ALI JE ODMAH SRUŠEN JER JE BIO VULGARAN! Isti umetnik planirao je da spoji Šešelja i Slobu u ljubavnom zanosu!
Foto: Zorana Jevtić, Profimedia

hit u valjevu

MILOŠEVIĆ JE VEĆ DOBIO SPOMENIK OD DVA I PO METRA, ALI JE ODMAH SRUŠEN JER JE BIO VULGARAN! Isti umetnik planirao je da spoji Šešelja i Slobu u ljubavnom zanosu!

Zbog povrede ugleda predsednika i osećanja građana, ovaj slikar je kažnjen tada sa četiri meseca zatvora, uslovno na godinu dana

Objavljeno:

U jeku priče o inicijativi za podizanje spomenika Slobodanu Miloševiću, koje je pokrenuo Milutin Mrkonjić, javilo se i sećanje na jednog opozicionara koji je jednom već napravio spomenik predsedniku protiv koga se žustro borio.

Bogoljub Arsenijević Maki bio je jedan od glavni aktera na beogradskim ulicama kada se rušila Slobina vlast, ali se čini da je išao i korak dalje. Ovaj daroviti slikar izvrgao je ruglu Slobodana Miloševića, i to na nezapamćen način.

On je u leto 1992.godine, u radničkom naselju u Valjevu gde je živeo, osnovao "Republiku SAO Koloniju“ i postavio tablu na kojoj je bila bela zastava sa crvenom petokrakom, i belom svinjom u njoj, imenovao ministre i postao premijer te "države".

Potom je postavio spomenik u vidu muškog polnog organa sa dva testisa visine 2,6 metara, od siporeks blokova ofarbanih crvenom bojom, na kome je bio uklesan natpis "Srpski predsednik".

Zbog povrede ugleda predsednika i osećanja građana, ovaj slikar je kažnjen tada sa četiri meseca zatvora, uslovno na godinu dana.

"Arsenijević je 17. juna 1992. godine javno izložio poruzi tadašnjeg predsednika Srbije Slobodana Miloševića", pisalo je u optužnom predlogu.

foto: Nebojša Mandić

Spomenik je ubrzo srušen.

Urbane priče su i da je spremao spomenik Vojislavu Šešelju - trebalo je, kuljaju priče po Valjevu, da bude u obliku stražnjice, i završio bi na spomeniku Miloševiću.

Arsenijević je 12. jula 1999. na Gradskom trgu u valjevu organizovao "miting protiv (Miloševićeve) vlasti" na kojem je došlo do incidenata prilikom pokušaja zauzimanja zgrade SO Valjevo.

U incidentima je bilo povređenih i među policajcima, koji su obezbeđivali zgradu, i među demonstrantima.

Tadašnji Okružni sud izrekao mu je tri godine zatvora, ali je Vrhovni sud Srbije tu presudu ukinuo i naložio novo suđenje sa rekonstrukcijom na licu mesta.

Izbegavao je pojavljivanje na ponovljenom suđenju, zbog čega je i hapšen.

Povukao se iz javnog života nakon kobnog mitinga.

foto: Printscreen

- Posle petog, nisam imao nameru da se bavim politikom, a ovi koji su sada na vlasti ne pružaju mi dovoljno razloga da se bavim njima kao što sam se bavio Miloševićem. Mada o njima mislim sve najgore, ali bolje nego o Miloševiću - rekao je u jednom intervjuu Glasu javnosti.

Maki ima šestoro dece iz nekoliko bračnih i vanbračnih veza. Revija "Kolubara" proglasila ga je za Valjevca godine (1999). Druga priznanja i ordenje nije dobijao.

Bonus video:

Da li je Sloba ubijen u Hagu ili je još živ? Sve teorije zavere o smrti Miloševića!

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.