DA LI ZNATE ŠTA VAM RADE DECA U ŠKOLI? Stežu ih za vrat dok se ne onesveste, a žvaću i prašak za veš!! I SVE JE TO IGRA?!
Foto: AP, Printscreen, Twitter

burek-igra, cimet izazov...

DA LI ZNATE ŠTA VAM RADE DECA U ŠKOLI? Stežu ih za vrat dok se ne onesveste, a žvaću i prašak za veš!! I SVE JE TO IGRA?!

Dok su se starije generacije igrale žmurke, lozinke i zujalica, današnje generacije više uživaju u tome da im život bude ugrožen jer neki udarci zadobijeni u ovoj igri mogu biti čak i smrtonosni

Objavljeno: 14:56h
Jelena Jovanović

Poslednjih godina svedoci smo porasta vršnjačkog nasilja i sve većoj brutalnosti kod mlađih naraštaja. Pored toga što je nasilje u porastu, došlo je do eskalacije još jednog fenomena - opasnih igara.

Sve je počelo od igrice koja navodi decu i tinejdžere na samoubistvo, a koja potiče iz Rusije. Igra nazvana "Plavi kit" digla je uzbunu u zemljama u regionu, čije su bezbednosne službe potvrdile da imaju saznanja o međunarodnom fenomenu njenog širenja.

IGRA 'PLAVI KIT
IGRA "PLAVI KIT"foto: AP, Printscreen, Ilustracija

Sledeća igra koja je prisutna u srpskim osnovnim i srednjim školama, a koja izaziva strah kod roditelja popularno se zove 'burek-igra', a u nekim školama i 'ci cang cu'. Poenta ove igre je da žrtva stoji, a više njih u isto vreme udara to dete. Zadaju jak udarac u predelu leđa, ramena, pa čak i po veni ruke.

Dok su se starije generacije igrale žmurke, lozinke i zujalica, današnje generacije više uživaju u tome da im život bude ugrožen jer neki udarci zadobijeni u ovoj igri mogu biti čak i smrtonosni.

Još jedna igra koja je sve popularnija među mladima je igra sa izolir trakom. Poenta igre je da jedna osoba zalepi drugu na zid i snima dok pokušava da pobegne.

OPASNA IGRA
OPASNA IGRAfoto: Printscreen

Mladi u Srbiji se u poslednje vreme "igraju" i davljenja koja podrazumeva da jedna osoba davi drugu dok se ne onesvesti pa ko duže izdrži, taj je pobednik.

Dugodišnja urednica “Studio B” i poznata novinarka Biljana Lukić je takođe objavila na svom Tviter nalogu zabrinutost zbog porasta popularnosti nasilja među mladima.

- Učiteljica nam je podelila flajere, ne mogu da se povratim od šoka, napisla je Biljana Lukić. Ona je aludirala na upozorenje koje je dobila, a tiče se opasnih "izazova".

Psiholog, Aleksandra Janković kaže za Espreso da deca imaju potrebu da ispituju sopstvene granice, ali da retko kada razmišljaju o posledicama.

Takmičarski duh je kod dece veoma izražen, oni imaju potrebu da prevazilaze prirodu i da pokažu kako su jači od ostalih. Veoma je važno raditi sa njima i objasniti ima da je potreba za dokazivanjem u redu, ali da to može da se izvede sa mnogo manjim posledicama.

Ona je istakla da njihovu potrebu za isticanjem treba pozitivno konotirati, ali ne po svaku cenu.

Decu treba nekada "uhvatiti na caku" jer ne moraju uvek da se ističu na opasan način, već i na inteligentan način. Takođe bi bilo dobro da se škola ne bavi samo znanjem već i vaspitanjem, ali i "pripremom za život", kaže Aleksandra.

Što se tiče igrica koje su popularne u svetu, pored "Plavog kita" tu je i "Cimet izazov". U ovoj igri deca snimaju svoje rezultate dok pokušavaju da progutaju kašičicu cimeta za 60 sekundi.

IGRA 'PLAVI KIT
IGRA "PLAVI KIT"foto: Printscreen/youtube

Ovaj izazov je doveo do 1.000 poziva hitnoj pomoći zbog efekta koji suvi puder ima na pluća. "Vatreni izazov" je igra u kojoj se mladi polivaju alkoholom po kaži pa se zapale. "30 sekundi borbe" je igra u kojoj se deca tuku 30 sekundi.

"Kondom izazov" je posebno popularna igra koja deluje jezivo, ali je i opasna. Naime, u njoj deca stavljaju kondome u nos i izvlače ih kroz usta.

OPASNA IGRA SA KONDOMIMA
OPASNA IGRA SA KONDOMIMAfoto: Printscreen

Pogledajte bonus video:


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.