SRBIN JE BIĆE INTELIGENTNIJE OD SVIH! Ovako je FRANCUZ GOVORIO o našim vojnicima, EVO I ZAŠTO!
Vojska Srbije danas, Foto: Fonet/Ilustracija

velika pohvala

SRBIN JE BIĆE INTELIGENTNIJE OD SVIH! Ovako je FRANCUZ GOVORIO o našim vojnicima, EVO I ZAŠTO!

Izgubljeni članak u specijalizovanom časopisu pod nazivom „Balkanski rat u slici i reči

Objavljeno:

Tokom Prvog i Drugog balkanskog rata 1912-1913. godine štampan je u Beogradu, u Kraljevini Srbiji, jednom sedmično specijalizovani časopis pod nazivom „Balkanski rat u slici i reči“.

U pretposlednjem izdanju, u broju 39, jedan od članaka bavi se izjavama stranih stručnjaka o našoj ondašnjoj vojsci, tamo je jedan Francuz napisao:

„Srpska vojska je, po mome mišljenju, najozbiljnija i najbolja vojska na Balkanu… Ja mogu da govorim sa toliko više nezavisnosti i u toliko bolje, što sam pratio borbe svih glavnih balkanskih vojski. Srbin je od istog grubog i primitivnog štofa kao i Bugarin, i sa isto toliko izdržljivosti u trpljenju i hrabrosti pred smrću, ali on ima nad Bugarinom jedno ogromno moralno preimućstvo: Srbin je, u punom dobrom smislu te reči, civilizovano biće. On je finiji, inteligentniji, veštiji da manevriše no njegov protivnik, a ipak unosi isto toliko hrabrosti i bujnosti. To nije Mongol, nego Slovenin. U organizaciji trupa oseća se to više duhovno stanje. Organizacija je bezmerno brže shvaćena. I komanda, iz istih razloga, izgleda mi da pokazuje istu nadmoć.“

Bonus video:

Aleksandar je za 365 dana pročitao 300 knjiga

(Espreso.co.rs/ Izvor: Srbadija)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.