DARIJI SU SRPSKI LEKARI DALI 55 DIJAGNOZA! Otišla je u Beč na dijagnostiku I KONAČNO SAZNALA OD ČEGA ZAISTA BOLUJE! (FOTO)
Foto: Filip Plavčić

konačno ima odgovor!

DARIJI SU SRPSKI LEKARI DALI 55 DIJAGNOZA! Otišla je u Beč na dijagnostiku I KONAČNO SAZNALA OD ČEGA ZAISTA BOLUJE! (FOTO)

Bolest je veoma teška i progresivna

Objavljeno:
Suzana Trajković

Darija Petrović (17) devojčica je koja živi sa svakodnevnim bolom.

Ova devojčica ima čak 55 dijagnoza - u Srbiji.

Neke od bolesti od kojih boluje spadaju u retke - Von Willebrand (poremećaj zgrušavanja krvi, faktori svi ispod 0), Menierova bolest, Epilepsija (jos uvek neutvrđena vrsta epija), Lumbalni sindrom (retkost za osobe tog uzrasta, poremećaj rada štitne žlezde, nodus na štitnoj zlezdi, adenom na pljuvačnoj žlezdi, i mnoge druge...spisak je bio veoma pozamašan, a tačan uzrok njenog stanja, barem u Srbiji nije otkriven.

Sve ove dijagnoze date su joj u Srbiji. Godine koje su morale da budu najlepše i najbezbrižnije u njenom životu to nisu bile jer ih je provela u bolnicama.

Slabost i bolest koja ju je bacala u krevet hvatala je maha, sve dok napokon nakon duge borbe nije sakupljen novac za njenu dijagnostiku u insotranstvu, a putem humanitarne organizacije "Budi human".

Darija, devojčica koja punih sedam godina nije znala od čega boluje napokon je to saznala. Naime, mlada devojka je pre dve nedelje otputovala na dijagnostiku u Beču.

Prema rečima njene majke Gorice potvrđen joj je dysautonomia shy dragerov sindrom, koja je nalik Parkinsonovoj bolesti, a tamošnji lekari pokušavaju da zaustave progres ove bolesti.

- Bolest je veoma teška i progresivna, a mi možemo samo da pokušamo da je

"prevarimo". Idem na to sto su mi rekli da je relativno mlada i da pokušamo taj autonomni sistem izbalansiramo da ne ide dalje.

- Dala bih lekarima da pojedu sve one dijagnoze koje su pisali kao opomenu za svu decu i ljude gde nisu hteli da vide problem. Nisu hteli, jer znam da su stručni, ali sujeta i nezainteresovanost im ne dozvoljava da se posvete bilo kojem pacijentu. Moje mišljenje je da je svaki pacijent koji ima multi zdravstveni problem i toliko redak za njih ogroman teret koji nije njihovo interesovanje - rekla je ona i dodala poruku za sve majke.

- Svim mamama poručujem da se bore, da osluškuju svoje dete, jer one najbolje poznaju svoju decu. Znaju šta njihovo dete može, a šta ne. Da se bore nadljudskim silama, prelaze granice snage, ne posustaju, da život pretvore u borbu, a sebe u velike ratnice... - zaključuje Gorica.

Bonus video:

Aleksandar je za 365 dana pročitao 300 knjiga


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.