TITA SELE IZ KUĆE CVEĆA! GDE, NE ZNA SE! Ovaj čovek tvrdi da je sve to njegovo, a Broz ga ne zanima previše!
Vladimir Lešić traži da mu se vrati imovina njegovih predaka, među kojom se nalazi i Kuća cveća, Foto: Fejsbuk, Zorana Jevtić

TRAŽI SVOJU IMOVINU

TITA SELE IZ KUĆE CVEĆA! GDE, NE ZNA SE! Ovaj čovek tvrdi da je sve to njegovo, a Broz ga ne zanima previše!

"Vidite ovu kuću prekoputa. Tu ću živeti", rekao je Tito, prema rečima Vladimira Lešića

Objavljeno:

Među imovinom o čijem će vraćanju ove godine odlučivati Agencija za restituciju jesu i nekretnine čuvenog industrijalca, inženjera, predratnog ministra građevine i gradonačelnika Beograda, svojevremno jednog od najbogatijih ljudi Evrope - Miloša Savčića.

Na spisku koji broji na desetine nekretnina nalaze se i plac i vila u Užičkoj 15, gde je, između ostalog, danas Kuća cveća, sa grobovima Josipa Broza Tita i Jovanke Broz, pišu Večernje novosti.

- Tito je bacio oko na tu kuću još sredinom tridesetih godina prošlog veka, kada je dolazio na ilegalne sastanke sa Kočom Popovićem, Mošom Pijadom i ostalima, u Ribnikarevu kuću na kraju tadašnje Rumunske, današnje užičke ulice - kaže Savčićev praunuk, Vladimir Lešić, inače predsednik udruženja "Srpska liga", koja okuplja stare vlasnike.

Josip Broz Tito
Josip Broz Tito foto: Profimedia

- Naša vila bila je prekoputa kuće Stojana Protića, dede Milana St. Protića. Tetka je iz dvorišta čula Tita kada je rekao Jari Ribnikar, dok su šetali ruku pod ruku i zaustavili se kod Protićeve vile: "Vidite ovu kuću prekoputa. Tu ću živeti."

Porodice Savčić i Acović izbačene su 17. aprila 1941. iz svih svojih vila i stanova i nikada više nisu ušli u svoj posed. Bili su među prvih 100 talaca, uglavnom članova porodica uglednih i bogatih Srba koji su se našli na Starom sajmištu, pre nego što je postao Jevrejski logor Zemun. Miloš Savčić je preminuo prve ratne godine.

Jovanka Broz
Jovanka Broz foto: Profimedia

Njegova porodica potražuje i tri banke, deo Palate "Albanija", jer su mu Savčići bili među većim ulagačima u Trgovački fond, šest rudnika u istočnoj Srbiji, Beočinsku i Raljsku cementaru...

On želi da mu fizički budu vraćene vile i placevi, uključujući i Užičku 15, ali bez Titovog groba. Ukoliko to nije moguće, zauzvrat traži nekretnine iste vrednosti.

- Imanje je moje, a Titov grob mi ne treba - zaključuje on.

Bonus video KURIR VESTI UŽIVO: Evo šta je Vučić u Zagrebu poručio Srbima i Hrvatima

(Espreso.co.rs/ Večernje novosti)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.