DOBRO POGLEDAJTE LICE OVE LEPE PARTIZANKE! Nemci su je obesili kad je imala 17 godina, a ovo je razlog! (FOTO)
Foto: Wikipedia

legenda!

DOBRO POGLEDAJTE LICE OVE LEPE PARTIZANKE! Nemci su je obesili kad je imala 17 godina, a ovo je razlog! (FOTO)

"Ja nisam izdajnik svoga naroda. Oni će se sami otkriti kad budu uništavali zlikovce kao što ste vi!"

Objavljeno:

Tog 11. februara 1943. godine, u Bosanskoj Krupi, desilo se strašno ubistvo. Nemci su obesili Lepu Radić, 17-godišnju partizanku uhvaćenu na Grmeču posle napada SS divizije "Princ Eugen" na partizane i narodni zbeg. Do smrti je prkosila i odbila je da oda lokalne komuniste, iako su joj nacisti obećavali da će je poštedeti.

Ko je bila Lepa Radić, vredna svakog pomena i divljenja?

Rođena je 19. decembra 1925. godine u selu Gašnici, kod Gradiške. Lepa je završila zanatsku školu u Gradišci. Bila je aktivista Saveza komunističke omladine Jugoslavije i član Komunističke partije Jugoslavije od 1941. godine

Iz ustaškog zatvora pobegla je 23. decembra 1941. godine i stupila u partizane. Bila je borac Grbavačke čete Kozarskog odreda do proboja obruča na Kozari, jula 1942, a u avgustu 1942. godine s borcima Odreda prešla je u Podrgmeč.

U kozarskoj ofanzivi su joj poginuli otac Sveto, Milan, 15-ogodišnji brat jedinac, i stric Vlado, koga je posebno volela. Izgubila je tada Lepa svoje najmilije, ali nije posustala.

Lepa je bila upućena na terenski rad sa omladinom. Postala je član Opštinskog komiteta KPJ. Išla je i kao borac u akcije. U Četvrtoj neprijateljskoj ofanzivi, februara 1943. godine bila je zadužena za prenos ranjenika i organizaciju zbega u Grmeču.

Partizane je tada napala nemačka 7. SS divizija „Princ Eugen“. Zbeg je bio opkoljen. Na Nemce je ispucala sve metke iz svog oružja.

Junački se borila do poslednjeg metka hvatajući se u koštac sa Nemcima. Nemci su je savladali udarcima kundaka i vezali. S narodom je iz Grmeča provedena u Bosansku Krupu.

Pre nego su joj natakli omču na vrat, uzviknula je: "Živjela Komunistička partija i partizani! Bori se, narode, za svoju slobodu, ne daj se zlikovcima u ruke! Mene neka ubiju, imaće ko da me osveti!"

Na gubilištu su joj govorili da će joj pokloniti život ako kaže ko su rukovodioci i komunisti među zarobljenim narodom.

Lepa im je odgovorila: "Ja nisam izdajnik svoga naroda. Oni će se sami otkriti kad budu uništavali zlikovce kao što ste vi!"

Imala je svega 17 godina kad su je obesili.

Lepa Radić je bila najmlađi narodni heroj iz Potkozarja. Za narodnog heroja je proglašena 20. decembra 1951. godine.

Bonus video:

Gromoglasni aplauz za Glogovca

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.