SRBIJO, BUDI PONOSNA! Aleksandar Pejčinović je pročitao  300 knjiga za godinu dana, a tek da čujete zašto pušta kosu (VIDEO)
Aleksandar je za 365 dana pročitao 300 knjiga, Foto: Espreso.co.rs

pametna srbija

SRBIJO, BUDI PONOSNA! Aleksandar Pejčinović je pročitao 300 knjiga za godinu dana, a tek da čujete zašto pušta kosu (VIDEO)

Srbija mora da upozna mladog Aleksandra!

Objavljeno: 15:11h
Suzana Trajković

Miris hartije i mastila i osećaj zadovoljstva posle svake pročitane knjige izabrao je umesto rijalitija, treša i sati dokolice na društvenim mrežama.

Aleksandar Pejčinović ovogodišnji je dobitnik nagrade Biblioteke grada Beograda "Čitalac godine". Ovaj jedanaestogodišnjak je tokom 2017. godine pročitao čak 300 knjiga!

Pogledajte video:

Sve je počelo kad je mladi Novobeograđanin imao samo tri godine.

- Ljubav prema knjigama javila se kad sam bio veoma mali. Naučio sam da čitam pre nego što sam napunio tri godine. Imao sam veoma vrednu mamu koja je želela da mi pomogne pa sam sve brzo savladao i naučio, i da čitam i da pišem..

- Dnevno izdvojim barem pola sata da pročitam nešto - dodaje mali genijalac.

Prethodne godine Aleksandar je za 365 dana pročitao 300 knjiga.

- Iz biblioteke je odjednom moguće pozajmiti deset knjiga, pa najčešće tako i činim, ali čitam i knjige koje imamo kod kuće... - kaže mladi sagovornik za Espreso.

Mali genijalac je veoma živo dete, pa ipak ne provodi tako mnogo vremena uz knjigu. Na pitanje kako se zabavlja kad ne čita, odgovorio je:

- Obožavam da vozim bicikl i igram košarku - ne bih ni ulazio u kuću! Takođe volim folklor, ali i da učim engleski.

Iako ih je pročitao mnogo, među knjigama je pronašao svoju mezimicu.

- Moja omiljena knjiga je "Baka gangster". Reč je o jednoj baki, za koju svi misle da je uobičajena stara žena. Njenom unuku Benu je sve to dosadno i ne voli da ide kod nje...Ipak, tamo je svake večeri. U jednom momentu on saznaje da je njegova baka gangster i da planira najveću pljačku na svetu, a to je da opljačkaju kraljicu Elizabetu... - priča sa ushićenjem Aleksandar.

Nagrada "Čitalac godine" ga je iznenadila, ali i dokazala da je pročitao mnogo knjiga.

- Ipak, ta nagrada me je naterala da se zamislim da li ću ja biti dostojan toga!

Aleksandar je za 365 dana pročitao 300 knjiga
Aleksandar je za 365 dana pročitao 300 knjigafoto: Espreso.co.rs

Mladi "čitalac godine" ima velike ambicije za budućnost.

- Jedno vreme sam mnogo želeo da budem advokat, ali i sveštenik. Ipak, to mi se malo izgubilo jer ne bih mogao to da postignem, kao i čitanje. Meni čitanje nije obaveza, ja to volim, i to ne želim da izgubim. I dalje sam upućen u veronauku. Takođe, sportista bih bio sigurno...ako bih mogao da izdvojim dovoljno vremena za sve - svime time bih se bavio!

Na pitanje o ambiciji da napiše knjigu već je imao spreman odgovor.

- Već pišem. Pišem priče kao dnevnik, izmšljam neke priče o dečaku Mići, pa kad god stignem napišem po jednu. Takođe, pišem i pesme.

Dugokosi dečak razlikuje se od svojih drugara upravo po frizuri, a za to ima najhumaniji mogući razlog.

- Puštam kosu da bih mogao da je doniram deci oboleloj od raka. Na tu ideju sam došao kada sam video film o devojčici koja ima rak i nema kosu, i potrebna joj je kosa da ne bi bila ćelava. Tada sam kontaktirao Marka Pantelića. Mama je htela da pušta kosu da mene ne bi zadirkivali drugari, ali nije mogla jer se farba. Moja kosa je zdrava, i zato je puštam već tri godine. Treba da poraste 15 centimetara da bih mogao da je doniram - priča plavokosi dečak.

Idole nema, ali i te kako zna čemu teži.

Aleksandar je za 365 dana pročitao 300 knjiga
Aleksandar je za 365 dana pročitao 300 knjigafoto: Espreso.co.rs

- Divim se Nikoli Tesli, Milutinu Milankoviću. U košarci bih voleo da budem poput Kobija Brajanta, Stef Karija i omiljenog Alena Ajversona.

Od svojih vršnjaka razlikuje se, kako po interesovanjima tako i po vremenu provedenom online. Dok klinci provode sate na internetu, Aleksandar za to izdvoji tek sat, dva.

- Kad već koriste pametne telefone i uređaje, mogli bi to da urade na pametan način - da gledaju nešto korisno, na primer kako naučiti lekciju iz istorije, biologije...i sam pratim neke kanale na Jutjubu, ali samo one na kojima mogu nešto da naučim... Jedno vreme sam razmišljao da napravim kanal na kom bih učio publiku nekim novim stvarima, ali i da mladima stvorim želju da što više čitaju. Bolje knjiga nego telefon!

Svet u kojem živi nije savršen, a ovaj mališan je toga veoma svestan i rado bi ga menjao.

Aleksandar je za 365 dana pročitao 300 knjiga
Aleksandar je za 365 dana pročitao 300 knjigafoto: Espreso.co.rs

- Ukinuo bih pirateriju na internetu, hakere, pedofile, manijake...ne bi bilo otmičara, i bio bi mir u svetu.

Kako kaže, politika ne bi trebalo da interesuje njegove vršnjake.

- Deca ne treba da se petljaju u politiku. To je posao odraslih. Ne treba deca da razmišljaju o tome, niti da se time opterećuju.

Dečak kao dečak, ima svoje snove. Kad ne čita, prepušta se svetu mašte...

- Često maštam da sam najbolji košarkaš. Jednog dana voleo bih da pomognem svetu, ili bar Srbiji da ljudima povećam želju za čitanjem i znanjem, umesto gledanjem needukativnih sadržaja.

Bonus video:

LJUBAV BEZ GRANICA! Kako se samo vole jelen i mačka! Totalno ćete se raznežiti!


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.