SKANDALOZAN KOMENTAR NA INSTAGRAMU NG: Ne idite u Srbiju, tamo vas mogu ubiti za 10 evra!
Foto: Printscreen/Instagram

zar nas ovako vide u svetu?

SKANDALOZAN KOMENTAR NA INSTAGRAMU NG: Ne idite u Srbiju, tamo vas mogu ubiti za 10 evra!

Jer za Srbe nisi čovek ako nisi Srbin - bio je drugi komentar

Objavljeno: 15:08h

Na profilu "Nacionalne geografije" na Instagramu pre dva dana objavljen je video-snimak koji je nastao pokraj jednog sela u Somboru. Video-snimak, koji prikazuje staru, trošnu kuću oko koje divlja sneg, dvojicu muškaraca koji beže od zime i ženu s detetom, pogledalo je milion i po ljudi.

Iako mnogima nije bilo jasno o čemu se radi u video-materijalu, ispod snimka je brzo počeo da se pojavljuje niz uvredljivih i pomalo bizarnih komentara na račun Srbije. Mnogima je pejzaž bio vrlo zanimljiv, nekima se čak i dopao „rustični“ izgled kuće, a treći su pisali da ne razumeju poentu snimka. Tu je počela žustra rasprava.

- Ja sam bio prošle godine. Tamo te mogu ubiti za 10 evra. Beograd je ok, kao i Novi Sad. Ali, treba se držati u centru i zaobilaziti noćne klubove - glasio je jedan komentar.

- Ovako se u Srbiji tretiraju izbeglice, smeštaju ih u hladna skladišta, stare kuće i ophode se prema njima kao prema životinjama. Jer za Srbe nisi čovek ako nisi Srbin - bio je drugi komentar, koji prenosi „Jutarnji“. Tek je taj komentar izazvao burne reakcije. Inače, stranica National Geographic je tagovala fotografa Muhameda Muheisena koji je Pulicerom nagrađivani novinar i osnivač međunarodne organizacije koja pomaže izbeglicama. Fokus njegovog rada su izbeglice i on već više od deset godina dokumentuje njihove potresne priče širom sveta. Mržnji komentatora tu nije bio kraj. Komentari o „Srbima kriminalcima“ koji „decu teraju na sneg bez jakne“ su se nastavili. A bilo je tu i naših ljudi: - Ovo kao da je kuća koju vrlo dobro znam u romskom naselju u Bačkom Monostoru. Nekada je tamo živela žena sa klincima, ali su napustili ovaj objekat. Ne znam šta hoće autor snimka. Odabrao je najgoru kuću za snimanje.

- Legenda kaže da su se sve izbeglice uselile u Srbiju i da ih NG ne može više nigde u svetu naći. Jezivo ili sramota za NG da ovako predstavlja Srbiju. Srbija je mnogo više od ovoga, prelepa zemlja s ljubaznim ljudima i najboljom hranom.

- Zašto prikazujete samo ovakve snimke Srbije? Ispada da po vama Srbija ništa više interesantno nema da pokaže, što zaista nije tačno. Neko ko nikada nije bio ovde, a prati vas, verovatno misli da je u Srbiji jad i beda. Molim vas pokažite malo prave lepote - zamolio je jedan komentator.

A post shared by National Geographic (@natgeo) on

Bonus video:

Miljan Damjanović, Espreso intervju

(Espreso.co.rs / B92)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.