Slobodan Tešić, JEDAN OD NAJVEĆIH TRGOVACA ORUŽJEM NA BALKANU, finansijer Fondacije Dragice Nikolić? (FOTO)
Slobodan Tešić i Dragica Nikolić, Foto: Kurir/Fonet

Dragice, dragice

Slobodan Tešić, JEDAN OD NAJVEĆIH TRGOVACA ORUŽJEM NA BALKANU, finansijer Fondacije Dragice Nikolić? (FOTO)

Tešić je među najvećim trgovcima oružjem i municijom na Balkanu, bio je skoro deceniju na listi osoba kojima je zabranjeno putovanje zbog kršenja sankcija UN u vezi sa izvozom oružja u Liberiju

Objavljeno:

Bisnismen Slobodan Tešić koga su nedavno Sjedinjene Američke Države stavile nedavno na crnu listu 39 pojedinaca, označen „kao jedan od najvećih trgovaca oružjem na Balkanu“ finansirao je svojevremno Fondaciju „Dragica Nikolić“. Na fotografiji koju posedujemo iz kragujevačkog KBC na baneru gde su istaknuti pokrovitelji obnove porodilišta stoji i ime Slobodana i Živane Tešić.

Radovi na obnovi porodilšta završeni su 2014.godine kada je, sada bivši predsednik Tomislav Nikolić, bio u zenitu političke moći. I ranije se spekulisalo da je u prijateljskim odnosima sa trgovcem oružjem koji se svojevremno našao u epicentru međunarodnog skandala zbog kršenja sankcija UN za izvoz oružja u Liberiju.

Računi svih firmi koji se u SAD vode na Tešića su u blokadi i njemu je zabranjeno poslovanje sa američkim državljanima. U obrazloženju za uvođenje sankcija Tešiću navodi se da je američka administracija uvela novi, specijalan režim sankcija prema osobama koje imaju veze s korupcijom i kršenjem ljudskih prava.

- Tešić je među najvećim trgovcima oružjem i municijom na Balkanu, bio je skoro deceniju na listi Ujedinjenih nacija - osoba kojima je zabranjeno putovanje zbog kršenja sankcija UN-a u vezi sa izvozom oružja u Liberiju - rekao je američki ministar finansija.

Tabla ispred zgrade KBC-a
Tabla ispred zgrade KBC-afoto: Espreso.co.rs

U obrazloženju odluke o uvođenju sankcija stoji da je Tešić, u cilju osiguranja ugovora o naoružanju, službenicima različitih zemalja direktno ili indirektno davao mito i finansijsku pomoć.

U dokumentima se navodi da je Tešić i na druge načine podmićivao sve one od kojih bi mogao da ima koristi. Tako je plaćao školovanje deci potencijalnih klijenata, skupe odmore i druge pogodnosti.

U američkom Kongresu 2016. godine dopunjen je tzv. Magnitski zakon koji omogućava američkoj administraciji da podvrgne sankcijama svaku osobu bilo gde u svetu za koju se utvrdi da je odgovorna za kršenje ljudskih prava ili ako počini ozbiljne koruptivne radnje.

Prema navodima SAD, Tešić poseduje ili kontroliše dve srpske kompanije, „Partizan Tek“ i „Tehnoglobal Sistems“ d.o.o. Beograd, i dve kiparske kompanije „Gravit Limitid“ i „Karso Limitid“.

BONUS VIDEO:

“Da se ne lažemo” o ubistvu Jelene Marjanović Jelena je ubijena dan pre prijave nestanka

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.