Majka i beba iz Zemuna zaražene malim boginjama? Stavljene u IZOLACIJU
Porodilište, Foto: Beta

Panika

Majka i beba iz Zemuna zaražene malim boginjama? Stavljene u IZOLACIJU

Imamo jednu porodilju kod koje postoji sumnja na male boginje. Od simptoma ona za sada ima samo visoku temperaturu. Uzeti su joj uzorci za analizu i očekujemo od Instituta za virusologiju Torlak da nam javi rezultate. Beba i majka su dobro, izolovane su i ako sve bude bilo u redu, postoji šansa da sutra budu otpuštene kući

Objavljeno:

U Kliničko-bolničkom centru Zemun porodila se žena sa morbilima. I beba i majka su odmah izolovane i za sada su dobro, nezvanično saznaje "Blic".

I pored toga što je "Blicu" potvrđeno da u pitanju jesu male boginje, u zemunskom porodilištu kažu da "za sada imaju samo sumnju na ovu zaraznu bolest". To nam je rekao direktor te ustanove dr Dragoš Stojanović, kao i načelnik zemunskog porodilišta, dr Tomislav Stefanović.

- Imamo jednu porodilju kod koje postoji sumnja na male boginje. Od simptoma ona za sada ima samo visoku temperaturu. Uzeti su joj uzorci za analizu i očekujemo od Instituta za virusologiju Torlak da nam javi rezultate. Beba i majka su dobro, izolovane su i ako sve bude bilo u redu, postoji šansa da sutra budu otpuštene kući - tvrdi dr Tomislav Stefanović.

Kako je "Blicu" objasnio izvor koji nam je i potvrdio informaciju o malim boginjama, to što se ova bolest pojavila u porodilištu nikako nije dobro, s obzirom na to da se radi o veoma zaraznom oboljenju.

Budući da je majka dobila male boginje, velika je verovatnoća da je i dete obolelo.

Lekari se sa ovakvom situacijom nisu susretali često, tako da nije poznato da li dete može da ima mnogo teži klinički tok bolesti. Postoji mogućnost da se kod tek rođene bebe uopšte ne pojave vidljivi simptomi poput ospica, a da se bolest kasnije razvije i poprimi veoma težak oblik, koji može da se završi i smrću.

BONUS VIDEO:

“Da se ne lažemo” o očekivanjima od 2018.

(Espreso/Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.