SKANDAL NA GRAĐEVINSKOM FAKSU U BEOGRADU! Pohapšeni radnici studentske službe, inspektori našli milionske malverzacije!
Građevinski fakultet, Foto: Marina Lopičić

ESPRESO SAZNAJE

SKANDAL NA GRAĐEVINSKOM FAKSU U BEOGRADU! Pohapšeni radnici studentske službe, inspektori našli milionske malverzacije!

Svemu na ovom svetu dođe kraj. Doduše, samovolji radnika u studentskoj službi jednog od najcenjenijih srpskih fakulteta ne bi došao, da nije bilo "krstaškog pohoda" jedne osobe, nove prodekanke za nastavu, osvedočenog akademika...

Objavljeno: 16:05h

Sramota u studentskoj službi Građevinskog fakulteta u Beogradu! Tokom sedmodnevne istrage za vreme koje su inspektori pročešljavali sve papire do kojih su došli, pohapšeno je nekoliko radnika te službe.

Kako Espreso.co.rs nezvanično saznaje, fakultet je oštećen za milione dinara. Takođe, malverzacije su bile razne, ali verovatno je osumnjičenima glave došla jedna ustaljena šema. Ona je postojala godinama.

- Poenta je bila u tome da se ne plaća puna školarina, nego pola, što je realno odgovaralo i velikom broju studenata. Naime, student koji nije na budžetu, plati glavnom čoveku studentske službe pola školarine, što se nigde ne proknjiži, a on ga jednostavno upiše na budžet. Takođe, postojala je varijanta za potpise, za sve živo što može da se plati - priča izvor Espresa blizak Građevinskom fakultetu.

Međutim, svemu nekada mora da dođe kraj, pa je tako došao i "autonomiji" studentske službe.

- Pre godinu dana je postavljena nova prodekanka za nastavu dr Nataša Praščević, čiji je otac takođe decenijama doktor nauka pri Građevinskom fakultetu, dakle, osvedočeni akademik. Ona je principijelna 300 posto i shvatila je da se nešto mulja. Kada je postala sumnjičava, gledajući papire primetila je da neki studenti npr. imaju položenu matematiku, a da nisu stekli ni uslov za izlazak na ispit (popularni potpis, prim.aut.). Onda je zatvorila službu na sedam dana, tamo negde u decembru, došla je policija, istraživali su se papiri, i otkrivene su ogromne malverzacije.

Hol građevinskog fakulteta
Hol građevinskog fakultetafoto: Marina Lopičić

Nekolicina ljudi iz studentske službe privedena je u policiju, ali su kasnije svi pušteni.

- Niko ne zna tačnu cifru za koju je zakinut zvanični budžet fakulteta i Univerziteta, ali licitira se brojkama od 500.000 do preko 5.000.000 dinara - tvrdi naš izvor.

Inače, posle ponovnog otvaranja studentske službe, svi koji su do tada radili u njoj, vratili su se na radna mesta, dakle, otkaza nije bilo.

Takođe. studenti za koje je otkriveno da su na taj način sarađivali sa studentskom službom, a završili su fakultet, navodno će ostati bez diplome, jer u stvari nikada nisu položili matematiku, jedan od najtežih ispita.

Pokušali smo da pozovemo Građevinski fakultet, ali se niko nije javljao na telefone.

Bonus video:

(A.R.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.