Izaziva temperaturu, neurološke ispade i još mnogo toga! RUSI NAŠLI BAKTERIJU U MESU IZ SRBIJE!
Foto: Pixabay

oprez!

Izaziva temperaturu, neurološke ispade i još mnogo toga! RUSI NAŠLI BAKTERIJU U MESU IZ SRBIJE!

Šta mi to jedemo?

Objavljeno: 23:04h

Ruske nadležne institucije otkrile su opasnu bakteriju listeriju u mesu uvezenom iz Srbije.

Listerija izaziva visoku temperaturu, poremećaj svesti, neurološke ispade, povećane limfne čvorove, upalu pluća, uvećanje slezine. Ono čega se svi plaše jeste da to meso ne završi na našem tržištu.

Šta jedemo i da li je meso koje kupujemo ispravno? "Sigurno da nije. Po onoj štampi ko zna od kad je to nego ništa nismo ni znali, ni šta jedemo, ni kako jedemo", smatra jedan sugrađanin. A poslednja, uslovno rečeno, afera je upravo o domaćem mesu izvezenom u Rusiju. Tamošnje nadležne službe otkrile su opasnu bakteriju listeriju u našim proizvodima. U Upravi za veterinu kažu da je meso u Srbiji prošlo sve potrebne analize, za šta postoji prateća dokumentacija. "Da li je u toku transporta, da li je u skladištu uvoznika došlo do kontaminacije, mi o tome ne možemo da garantujemo. Svaku pošiljku po proceduri prati dokumentacija, odnosno analize o bezbednosti proizvoda. Nadležni organ Ruske Federacije će doneti odluku na koji način će izvršiti poništenje robe u skladu sa svojim propisima", kaže Emina Mlakara, v.d. direktora Uprave za veterinu.

U Udruženju za zaštitu potrošača kažu da se mikrobiološki neispravna hrana vraća proizvođaču, koji je dužan da je uz kontrolu nadležnih službi uništi.

"Ako nije još fizički stiglo meso, s obzirom da su informacije da se nedavno desio problem, onda je moguće da je ono još u putu. Takva roba se neće vratiti u Republiku Srbiju, a za svaki povratak, bilo koje robe koja se izveze iz Srbije, mora da se dobije rešenje Uprave za veterinu o vraćanju pošiljke i o načinu na koji će se izvršiti poništenje iste", navodi Petar Bogosavljević iz Udruženja za zaštitu potrošača. Činjenica je da ovo meso nije vraćeno u Srbiju. Kada dođe do vraćanja izvezene hrane zbog mikrobiološke neispravnosti, Uprava za veterinu određuje i u kojoj kafileriji će biti uništena. Mnogo češće se dešava da se roba vraća zbog protokolarnih propusta ili nepotpune dokumentacije.

BONUS VIDEO:

Humanitarna akcija "Moto Deda Mraz 2017"

(Espreso.co.rs / O2)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.