TREBA TO DOŽIVETI! LOŠE VESTI ZA ŽENE SRBIJE: U penziju tek sa 65 godina!
Foto: Nebojša Mandić / Ilustracija

samo povećavaju....

TREBA TO DOŽIVETI! LOŠE VESTI ZA ŽENE SRBIJE: U penziju tek sa 65 godina!

Žene će se na ovaj način izjednačiti sa muškarcima...

Objavljeno:

Plan je da se do 2032. uslovi za žene izjednače sa onima koji važe za muškarce, a već od januara 2018. godine za penzionisanje moraće da imaju 62 godine života i najmanje 15 godina radnog staža.

Žene u Srbiji će od 2032. odlaziti u penziju tek sa 65 godina, čime će se izjednačiti s muškarcima i uslovima koje oni imaju. Njima će se starosna granica za penzionisanje postepeno pomerati za po šest meseci, saopštio je juče Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje.

Za sve žene koje planiraju da odu u starosnu penziju u 2018. godini primenjivaće se nov propis, tako da će se uslov povećati za šest meseci, što bi značilo da će morati da imaju 62 godine života i najmanje 15 godina radnog staža.

Utučene

- Građanima koji nameravaju da se penzionišu po propisima koji važe u ovoj 2017. godini radni odnos mora da prestane najkasnije 29. decembra. U tom slučaju zahtev za penziju se podnosi najkasnije 30. decembra, što može da se učini i poštom, putem preporučene pošiljke. Podnošenje zahteva 1. januara i kasnije podrazumeva primenu uslova koji važe u toj godini - navode u Fondu PIO.

Ove informacije su obeshrabrile radnice u Srbiji.

- Sada imam 53 godine i 20 godina radnog staža. Nekada sam sebe i mogla da vidim u penziji, nadala sam se da ću je doživeti, sada više i ne razmišljam o tome - kaže Jelica S., službenica iz Mladenovca, koja se ogorčena javila našoj redakciji.

Izjednačeni

Nove uredbe neće doneti promene za muškarce. Kod njih i dalje važe isti uslovi za penzionisanje - 65 godina života i najmanje 15 godina staža osiguranja. Pravo na punu starosnu penziju i žene i muškarci mogu da ostvare i sa navršenih 45 godina staža osiguranja, bez obzira na godine života.

Za ostvarivanje prava na prevremenu starosnu penziju od 1. januara 2018. muškarcima će biti potrebno 40 godina staža osiguranja i najmanje 57 godina života, a ženama 38 godina staža osiguranja i najmanje 56 godina i četiri meseca života. U tom slučaju penzija se trajno umanjuje za 0,34 odsto za svaki mesec pre navršenih godina života propisanih za sticanje prava na punu starosnu penziju u toj kalendarskoj godini. Ukupan iznos umanjenja za prevremenu starosnu penziju maksimalno može da iznosi 20,4 odsto.

Bonus video:

Humanitarna akcija "Moto Deda Mraz 2017"

(Espreso.co.rs / Kurir.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.