SVAKI SRBIN MORA DA ZNA OVU PESMU: Reči o teškim ratnim porazima CEPAJU SRCE
Foto: Wikipedia

AVE SERBIA

SVAKI SRBIN MORA DA ZNA OVU PESMU: Reči o teškim ratnim porazima CEPAJU SRCE

Kolevko i grobe, u odeći sunca;
Ti si gorki zavet stradanja i moći...

Objavljeno:

Jovan Dučić je bio jedan od naših najznačajnijih pesnika,pisaca i diplomata.

On je pisao o brojnim temama, pa i o ratu. Tako je u pesmi “Ave Srbija”, Dučić je s velikom gorčinom ispevao srpske poraze ratne 1915. godine.

Kada je napisao pesmu, imao je već bogato diplomatsko iskustvo. Radio je kao pisar u Sofiji, a 1912. godine postao je “sekretar pete klase” poslanstva u Rimu. Zatim je 1914. godine premešten u poslanstvo u Atini gde je ostao tokom celog rata.

Mnogi su mu prebacivali što se nije borio u ratu, ali on je na to odgovorao da je "zato Srbiju proslavio u svojim pesmama”.

Ovako glasi jedna od njegovih najlepših, "Ave Srbija":

AVE SERBIA

Tvoje sunce nose sad na zastavama, Ti živiš u besnom ponosu sinova; Tvoje svetlo nebo poneli smo s nama, I zore da zrače na putima snova.

Još si uz nas, sveta majko, koju muče; Sve su tvoje munje u mačeva sevu, Sve u našoj krvi tvoje reke huče, Svi vetri u našem osvetničkom gnevu.

Mi smo tvoje biće i tvoja sudbina, Udarac tvog srca u svemiru. Večna, Tvoj je udes pisan na čelu tvog sina, Na mač njegov reč ti strašna, neizrečna.

Mlekom svoje dojke nas si otrovala, U bolu i slavi da budemo prvi; Jer su dva blizanca što si na svet dala – Mučenik i heroj, kap suze i krvi.

Ti si znak na nebu i svetlost u noći, Kolevko i grobe, u odeći sunca; Ti si gorki zavet stradanja i moći, Jedini put koji vodi do vrhunca.

Mi smo tvoje trube pobede, i vali Tvog ognjenog mora i sunčanih reka: Mi smo, dobra majko, oni što su dali Svagda kaplju krvi za kap tvoga mleka.”

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs / Opanak.net)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.