NIKOLA JE GENIJE, A NJEGOV IZUM DONEĆE SREĆU HILJADAMA LJUDI: Pametna rukavica maturanta iz Beograda pomaže slabovidima i slepima!
Foto: Espreso.co.rs

PAMETNA SRBIJA

NIKOLA JE GENIJE, A NJEGOV IZUM DONEĆE SREĆU HILJADAMA LJUDI: Pametna rukavica maturanta iz Beograda pomaže slabovidima i slepima!

Rukavica koju je ovaj mladi maturant izumeo, proučava lice i ambijent, a poenta je da se slika koju mi vidimo, dočara korisniku..

Objavljeno: 10:14h
Jelena Jovanović

Na trodnevnoj manifestaciji koja se prvi put održava u Beogradu, svoje biznis ideje i inovacije prikazalo je više od 60 učesnika, mladih izumitelja i preduzetnika.

Najveća gužva vladala je na štandu na kome je Nikola Krstić, maturant Elektrotehničke škole "Nikola Tesla“, predstavio prototip pametne rukavice za slepe i slabovide.

foto: Espreso.co.rs

- Ideja o rukavici počela je na takmičenju koje je organizovao "PROMOS". Odjednom sam se setio da bi mogao da uradim anketu sa slabovidim osobama kako bi video šta ih najviše muči. Kao plod ankete, nastao je ovaj izum, objašnjava Nikola.

Kako nam je objasnio, pametna rukavica pomoću vibracija daje informaciju slepoj osobi o udaljenosti od nekog predmeta. Pošto sadrži kamericu, rukavica slepoj osobi pruža i podatke o fizionomiji i emocijama osobe s kojom razgovara.

Senzor detektuje boje i preko ulaza za slušalice izgovori ime boje korisniku. Navigacija funkcioniše pomoću vibracionih motora: što smo bliže – više vibrira, što smo dalje – manje vibrira, rekao je Nikola za Espreso.

Rukavica koju je ovaj mladi maturant izumeo, proučava lice i ambijent, a poenta je da se slika koju mi vidimo, dočara korisniku. Najveći problem slabovidih osoba je nedostatak pomagala u kretanju, tvrdi Nikola Krstić i dodaje:

Oni imaju samo psa vodiča i beli štap, što je ekstremno starodmodno. Beli štap funkcioniše tako što vibrira kada se kucka po podlozi, a to mi je bila inspiracija za deo sa vibracijom.

foto: Espreso.co.rs

Krstić se već oprobao na raznim takmičenjima, a učestovao je i na evropskim.

Na takmičenju u Austriji sa prototipom rukavice ušao sam u finale među sedam najboljih. Za proizvodnju rukavice potrebna su veća sredstva, koja ja ne mogu sam da obezbedim, zato mi je glavni cilj da privučem zainteresovane sponzore.

On se nada da će se pojaviti investitor uz pomoć kojeg bi se pokrenula masovna proizvodnja rukavica.

- Sumnjam da će biti besplatno, ali je moja preporuka da bude što jeftinija. Pričaću i sa državom, ona ima investicioni fond, a to bih iskreno najviše voleo, priča Nikola.

foto: Espreso.co.rs

Kako nam je objasnio, u par momenata je gubio nadu, ali je uz pomoć mentora prevazišao svaku blokadu koju je do tada imao.

U par momenta sam gubio nadu, ali mi je mentor pomagao u ekonomskom aspektu, to je zajednicka zasluga. Trebalo je mnogo truda, ali sam se potajno nadao da će ovaj izum zaživeti što se na kraju i desilo.

Ovaj perspektivan maturant ima u planu da još više razvija rukavicu, a ima i druge projekte namenjene takođe za ugrožene grupe.

foto: Espreso.co.rs

Kako kaže, još uvek se nalazi u nekoj vrsti šoka, a utisci mu se još uvek nisu slegli.

Najdraže mi je što od hiljadu komentara koji se nalaze ispod tekstova o mom izumu nisam našao nijedan negativan što je za našu zemlju baš retkost, priča Nikola i objašnjava kako nastaje jedan proizvod.

- Sve počinje od ideje, biznis plana, skice, pa komponenti i na kraju prototip, a finalni proizvod predstavlja gotov izgled rukavice (materijal, prilagodljivost), i na tome će raditi dizajneri koje trenutno tražim.

foto: Espreso.co.rs

Slabovidi ljudi su već imali šansu da isprobaju ovaj izum, i oduševljeni su.

Idealno rešenje bi bilo da im vratimo vid, ali dok medicina ne napreduje toliko, ovo je idealno rešenje. Oni su ga probali, i kažu da dobijaju informacije koje pre nisu mogli, oduševljeni su, tvrdi Nikola.

Radivoje Petrović iz organizacije "PROMOS" kaže da je ponosan na Nikolu i njegov humani izum.

foto: Espreso.co.rs

- Ja nemam reči, presrećan sam zbog njega i samog izuma. Žao mi je što ja nisam imao neku ideju koju bi mogao da plasiram. Naš glavni cilj je da spojimo mlade ljude i preduzetnike, kako bi cela priča zaživela, priča Radivoje.

Nikola Krstić za kraj kaže kako bi investitor dobio 49% ostvarenog prihoda, dok bi njemu kao izumitelju pripalo 51%. Ipak, on se zalaže da cena rukavice ne bude velika jer je njegov glavni cilj da pomogne grupama koje su na neki način ugrožene.

(Jelena Jovanović)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.