Srbi, da li vas je sramota? KRALJ ALEKSANDAR IMA SPOMENIK U PARIZU I MARSEJU, A U BEOGRADU NI ULICU!
Foto: Damir Dervišagić

kako poštujemo našu istoriju

Srbi, da li vas je sramota? KRALJ ALEKSANDAR IMA SPOMENIK U PARIZU I MARSEJU, A U BEOGRADU NI ULICU!

Povodom obeležavanja stogodišnjice stvaranja Jugoslavije, Bećković ukazao na našu veliku sramotu

Objavljeno:

Matija Bećković, naš akademik i književnik, povodom obeležavanja stogodišnjice stvaranja Jugoslavije za "Nedeljnik" je podsetio kako kralj Aleksandar u Beogradu nema nijedan spomenik, dok su mu u Parizu odali veliku počast.

-Francuzi se nisu pokazali kao iskreni saveznici u ovoj stvari. Našim kraljevima nisu podigli spomenik kakav bilo i gde bilo, nego u samom srcu Pariza i veći nego ovaj knezu Mihailu u Beogradu. Ali naš svet i ne zna da taj i takav spomenik u Parizu postoji. Nijedan naš reporter se nikad nije iz Pariza javio stojeći ispred tog spomenika.

Održavali smo u francuskoj prestonici bezbroj skupova povodom naših stradanja, ali se, koliko znam, nikad nismo okupili kod tog spomenika ni u Ulici kralja Petra Prvog. Slobodna Srbija se dvoumi, a priča o spomeniku ocu i sinu, kralju Petru i Aleksandru u Parizu, lep je primer našeg bespuća.

Kako drukčije razumeti da prva žrtva fašizma, kralj Aleksandar, ubijen pred očima milion Francuza, ima spomenik i u Parizu i u Marselju, a u Beogradu nema ni ulicu. Valjda da se ne zamerimo ustašama, VMRO i ostalim fašistima.

O istom pitanju Bećković je govorio i ranije, i to za "Politiku" 2015. godine.

-Inicijativa grupe arhitekata da se pariski spomenik kraljevima Petru i Aleksandru Karađorđeviću odlije i postavi u Beogradu naišla je na oprečne komentare. Jedni misle da bismo tako dobili ne samo spomenik nego i nešto više od spomenika.

A to znači simboličnu obnovu pamćenja i narušenog srpsko-francuskog prijateljstva kao i smanjenje razdaljine između, u naše vreme, prilično udaljenih Pariza i Beograda. Drugi to odbacuju i neće da čuju ni za dva spomenika ni za dva kralja ni za dva naroda ni za dva grada, tvrdeći da je takva inicijativa deplasirana.

Ne opredeljujući se ni za jednu stranu, a u želji da se nađe kompromisno rešenje i ovo pitanje za sva vremena skine sa dnevnog reda, rečenome bi valjalo dodati i nešto što se još nije čulo.

Naime, umesto da se pariski spomenik odliva i replika postavlja u Beogradu, pravi je čas da se sruši i ukloni i onaj original u Parizu. Dok se to ne učini on će uvek biti predmet ovakvih raspri, pa i kamen u cipeli srpsko-francuskih odnosa. Ne bismo se začudili ako bi se ispostavilo da su vlasti nove Jugoslavije i ranije dolazile na ovu ideju, ali možda Francuzi nikad nisu bili skloniji, a međunarodne okolnosti pogodnije, da nam se iziđe u susret - rekao je on tada.

Spomenik kralju Aleksandru Francuzi su podigli 1936. godine. Konjička skulptura, ukupne težine osam tona, izrađena je od livene bronze.

Na spomeniku piše: „Čuvajte Jugoslaviju, čuvajte francusko-jugoslovensko prijateljstvo“, što su poslednje reči Kralja Aleksandra, izgovorene nakon atentata u Marselju 1934. godine.

Spomenik se nalazi u Square Alexandre Ier de Yougoslavie na Trgu Kolumbije.

(Espreso.co.rs / Opanak.net /Nedeljnik/Politika)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.