TEMPERATURE IDU 17 STEPENI IZNAD PROSEKA, PA PADNU: Epidemiolog objašnjava kako da preživite ŠIZOFRENI DECEMBAR
Foto: Beta/Emil Vas

NEMA OPASNOSTI OD GRIPA

TEMPERATURE IDU 17 STEPENI IZNAD PROSEKA, PA PADNU: Epidemiolog objašnjava kako da preživite ŠIZOFRENI DECEMBAR

Temperaturne razlike najviše utiču na meteoropate i hronične bolesnike, međutim, nisu pošteđeni ni potpuno zdravi, koji su u ovom periodu podložniji prehladama i infekcijama

Objavljeno:

Građane Srbije juče su iznenadile prilično visoke temperature, koje nisu karakteristične za ovaj period godine. Prema podacima Republičkog hidrometeorološkog zavoda, u nekim gradovima je izmeren čak 21 stepen, što je 17 stepeni više od proseka za ovo doba godine.

Za samo nekoliko sati, temperatura je znatno opala, pa u mnogim gradovima ona danas ne prelazi 10. podeok. Nove promene najavljene su već za četvrtak, kada nas očekuje povećanje temperature.

Poznato je da ovakve temperaturne razlike najviše utiču na meteoropate i hronične bolesnike, međutim, nisu pošteđeni ni potpuno zdravi, koji su u ovom periodu podložniji prehladama i infekcijama.

Epidemiolog Branislav Tiodorović, objasnio je za Espreso.co.rs posledice ovakvih temperaturnih oscilacija po ljudsko zdravlje.

- Ovakve temperature utiču vrlo loše na ljudsko zdravlje. Ne samo što su to temperature koje su neuobičajene za ovaj period godine, nego što dolazi do naglih zahlađenja i naglih otopljavanja. Ljudski organizam nije uvek pripremljen za to, čak i potpuno zdravi ljudi mogu imati probleme, a da ne govorim o meteoropatama ili hroničnim bolesnicima koji mogu imati ozbiljne probleme - objašnjava Tiodorović i dodaje da ovakve temperaturne razlike najviše posledica imaju po ljude čije je zdravlje već oštećeno, pa može doći do pogoršanja osnovne bolesti.

foto: Pixabay

- Mi i u toku dana imamo velike promene, pa tako jutarnja temperatura iznosi od 1 do 5 stepeni, u toku dana kreće se i do maksimalnih 15 stepeni, nekada i više, da bi uveče opet pala na nekih 3, 4 stepena. Nagle promene temperature naročito su loše za srčane bolesnike, hronične kardiovaskularne bolesti, za one koji imaju problema sa hipertenzijom, čak iako redovno uzimaju lekove.

Tiodorović naglašava da postoje stvari koje možemo preduzeti kako bi predupredili razne bolesti.

- Ono što je bitno, jeste da i zdravi i hronični bolesnici obrate pažnju. To pre svega znači da bi zdrave osobe trebalo da se oblače adekvatno, slojevito ukoliko se kreću negde, ne smeju se ni pretopljavati. Bitno je i da se hrane adekvatno, odnosno da izbegavaju masnu hranu. Za hronične bolesnike se preporučuje da izlaze napolje onda kada je mirno vreme, a to je uglavnom u podne. Tada je pogodno vreme za šetnju ili bilo koju drugu fizičku aktivnost, dok bi jutarnje i večernje šetnje trebalo da ostave za neke pogodnije vremenske uslove.

foto: Shutterstock

Opasnosti od epidemije gripa, usled temperaturnih promena, za sada nema.

- Niske temperature ne odgovaraju virusu, tako da je on najaktivniji kada je napolju otprilike 8 do 10 stepeni. Prema tome ovo otopljavanje odgovara svim virusima, i enterovirusima i respiratornim, a podložna su i deca i odrasli. Međutim gripa za sada nema, što ne znači da se neće pojaviti u narednih mesec dana. Sa druge strane neka vrsta epidemije se ne može očekivati, barem tamo negde do polaska dece u drugo polugodište, kada se poslednjih godina to obično i dešava. Ovaj period je pogodan za druge infekcije, uglavnom bakterijske - zaključuje epidemiolog Tiodorović.

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.