NALEĆEO SOKO NA SOKOLA: Crnogorci u Srbiji se posvađali ZBOG GUSALA I NOVCA!
Foto: Profimedia

sukob!

NALEĆEO SOKO NA SOKOLA: Crnogorci u Srbiji se posvađali ZBOG GUSALA I NOVCA!

Crnogorska partija i Nacionalni savet ne slažu se oko pitanja predstavljanja crnogorske nacionalne manjine u Srbiji

Objavljeno:

Crnogorska partija u Srbiji optužila je nacionalni savet crnogorske manjine u Srbiji da je blokirao sredstva koja su iz Pokrajinske vlade bila namenjena za održavanje Pokrajinske smotre recitatora na crnogorskom jeziku.

Oni su u saopštenju naveli da "Nacionalni savet želi da da identitetski inžinjering i kreira model ponašanja suprotan crnogorskom nacionalnom identitetu".

Prema njihovim rečima, "sprečavanje ove manifestacije, a forsiranje guslarskih priredbi sa isticanjem identitetskih oznaka druge nacije, predstavlja skandalozno ponašanje Nacionalnog saveta".

Ekipa Espresa razgovarala je sa predsednikom Nacionalnog saveta crnogorskih manjina, Miodragom Becićem u vezi saopštenja Crnogorske partije.

Becić je za naš portal naveo da je u jednom od prethodnih saziva Nacionalnog saveta crnogorskih manjina, osnovano crnogorsko dramsko recitatorsko udruženje, a da je to udruženje dobijalo sredstva putem "bajpasa" od Pokrajine i da su pojedini članovi Nacionalnog saveta, tim putem uspeli da, mimo odluka Nacionalnog saveta dele sredstva.

- Novac su delili među sobom preko svojih udruženja. Između ostalog, to udruženje koje organizuje Pokrajinsku smotru recitatora na crnogorskom jeziku, njihovi članovi Nacionalnog saveta ne učestvuju u radu Nacionalnog saveta, odnosno oni ga bojkotuju od samog početka, to jest od vemena kada im je traženo da ta sredstva pravdaju - objašnjava Becić i dodaje da sem toga što nisu želeli da učestvuju u formiranju Nacinalnog saveta, takođe nisu hteli da se bave ni prikupljanjem potpisa na samom početku osnivanja saveta.

- Ova manifestacija je zaista dobra manifestacija i trebala bi da se podrži, ali problem je u pravdanju sredstava i problem je oko rada, odnosno nerada članova tih udruženja. Nacionalni savet je od svog formiranja postao krovna organizacija za sva udruženja Crnogoraca. Neka udruženja su izgubila ekskluzivitet odnosa sa Crnom Gorom i sa tim ne mogu da se pomire. I to je jedan od stvari, koja nažalost dovodi do toga da se iznose tako neke "intrige". Nacionalni savet se ne bavi time i nismo hteli da se upuštamo u takva prepucavanja - rekao je Becić.

foto: Wikipedia / B1mbo, Froztbyte

On se dalje nadovezao na saopštenje Crnogorske partije u kome navode da se "manifestacija sprečava, a da se ističu guslarske priredbe sa siticanjem oznaka druge nacije od strane Nacionalnog savet".

- Vidite, gusle su crnogorski nacionalni instrument i Crnogorci su odrasli uz gusle i umiru uz gusle. Taj koji kaže da to nije crnogorsko, verovatno se i ne izjašnjava kao Crnogorac. To je toliko besmislena tvrdnja, jer guslaju i Srbi iz Crne Gore i Grnogorci. Gusle su definitivno crnogorski nacionalni instrument i time svaki Crnogorac treba da se ponosi. To je saopštenje jedne političke partije, Crnogorske partije koja je nažalost više štetila Crnogorcima u Srbiji nego što im je pomagala. Asimilacija, odnosno broj Crnogoraca u Srbiji koji je od osamdesete godine do 2017. godine, pao sa 150.000 na 40.000, upravo je takav zbog udela i načina rada onih kao što je Crnogorska partija. Ona je crnogorska, ali je politička partija, i mi se ne mešamo u njeno delovanje. U suštini, oni su nas okrivili za nešto što radi neko od njih. Kažu da ne poštujemo kulturu i tradicIju crnogorskog naroda, a mi guslamo, ali ipak oni kažu da to nije u duhu Crnogoraca. Još jednom kažem, neverovatne besmislice.

- Poenta je u stvari u pravdanju sredstava. Nacionalni savet je krovna organizacija i mogu oni da se bune oko toga koliko hoće, jer od kad je osnovan, tako je i on će i ostati krovna organizacija, a ne raznorazna udruženja koja imaju neke privatne i lične veze sa nekim u Crnoj Gori, pa to hoće da zloupotrebe i koriste. To su u suštini udruženja koja su radila pre osnivanja Nacionalnog saveta i udruženja koja su imala neku vrstu ekskluziviteta sa Crnom Gorom. Mi smo najmlađi nacionalni savet i potrebno je da prvo mi raščistimo sami sa sobom da smo u Srbiji manjina. To našim ljudima ovde ne možemo da objasnimo jer, čim im to kažemo, okrenu leđa. Takav je temperament Crnogoraca i mi tu najviše problema imamo. Oni se sad bore za taj novac, jer to nisu mala sredstva. U mandatu jednog od prethodnog predsednika, ta udruženja koja organizuju tu Pokrajinsku recitatorsku smortu su uspela da taj novac preuzmu. Vešta manipulacija onih koji rade zarad ličnih interesa na štetu crnogorske zajednice u Srbiji. Naš stav je da su Srbi i Crnogorci braća, a oni koji pokušavaju da na ovaj način manipulišu, neće moći još dugo tako, jer će uskoro tome doći kraj - završava Bacić.

S druge strane, član predsedništva Crnogorske partije, Dušan Žugić u razgovoru za Espreso, rekao je da je blokada sredstava rezultat haotičnog stanja u Nacionalnom savetu.

- Savet u kojem je, zbog razočarenja velikog broja članova koji ne dolaze na sednicu, vlast na čudan način preuzela grupa na čijoj listi prioriteta nisu identitetska pitanja crnogorske zajednice u Srbiji. Ponašanje saveta po pitanju smotre je u namanju ruku skandalozno, posebno što je to jedina manifestacija tog tipa na crnogorskom jeziku u Srbiji i što se održava u jedinoj opštini u Srbiji u kojoj je crnogorski jezik u službenoj upotrebi. Slučajno ili ne, sve se to događa u istorijskom trenutku za crnogorski jezik kome je ovih dana dodeljen međunarodni kod od Ujedinjenog savetodavnog komiteta u Vašingtonu.

KOMITET U VAŠINGTONU: Crnogorski jezik međunarodno priznat, nije varijanta srpskog!

Umesto da se Nacionalni savet raduje priznavanju crnogorskog jezika od strane svetske krovne organizacije, on pokušava da blokira jedinu smotru recitatora na crnogorskom jeziku u Srbiji - kaže on.

foto: PROMO

Žugić dalje objašnjava da Crnogorska partija kao jedina politička stranka koja zastupa interese Crnogoraca u Republici Srbiji nema mehanizme da natera savet da radi svoj posao na način kako to Zakon i Ustav Republike Srbije definišu, ali ima obavezu da ukaže na nepravilnosti i delovanje koje nije u skladu sa interesima crnogorske zajednice.

Što se tiče pominjanja gusli i toga da li ovaj instrumet predstavlja nacionalni instrument crnogorskog naroda, Žugić navodi da "niko ne poriče da gusle nisu jedno od obeležja crnogorskog naroda":

- Stvar je percepcije i na koji način se prezentuju. Naša kritika je usmerena ka tome da je Nacionalni savet pokrovitelj manifestacija u kojima guslari nastupaju sa kapama koji ne pripadaju crnogorskoj nacionalnoj zajednici govoreći stihove koji takođe ne oslikavaju crnogorski običajni i tradicionalni identitet. Konkretno, ne nastupaju sa crnogorskim kapama sa nacionalnim grbom, već sa kapama na kojima je 4s. Stvar je u tome što je svrha postojanja Nacionalnog savjeta očuvanje identiteta crnogorske nacionalne zajednice, zato i jesmo manjinska zajednica u Srbiji i zato nam je država Srbija omogućila osnivanje nacionalnog saveta i njegovo budžetsko finansiranje - objašnjava Žugić i dodaje:

- Naravno, nemamo ništa protiv kapa sa 4s, to su legitimna obilježja građana Crne Gore koji pripadaju srpskoj nacionalnoj zajednici. Pravo na očuvanje i prezentovanje specifičnosti njihovog identiteta ne pripada Nacionalnom savetu Crnogoraca u Srbiji, već to pripada Srpskom nacionalnom savetu u Crnoj Gori. Gusle jesu jedno od obeležja crnogorske tradicionalne kulture, ali nikako dominantno. Pored drugih specifičnosti iz svoje tradicionalne kulture, crnogorska zajednica obiluje bogatim vrednostima savremene kulture, umetnosti i crnogorskog jezika. Na svim tim vrednostima treba da se bazira model očuvanja crnogorskog nacionalnog identiteta - završava naš sagovornik.

(M. Božinović)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.