NE DAVIMO BEOGRAD: Zaštitnik građana štiti nasilnike!
Foto: Ne davimo Beograd

ozbiljne optužbe

NE DAVIMO BEOGRAD: Zaštitnik građana štiti nasilnike!

- U kasnijem toku ovog slučaja ni Tužilaštvo ni Sektor unutrašnje kontrole MUP-a nisu pristupile utvrđivanju odgovornosti vrha policije za ovaj događaj

Objavljeno:

Inicijativa Ne da(vi)mo Beograd danas je objavila saopštenje u kom se navode nepravilnosti koje je navodno napravio Zaštitnik građana tokom protesta u junu 2016. godine.

- Inicijativa Ne da(vi)mo Beograd obaveštava javnost da je Zaštitnik građana, uprkos jasno utvrđenim nepravilnostima u radu policije koja je dopustila da pripadnici stranačkih bezbednosnih struktura, tokom protesta u junu 2016. godine, kontinuirano ugrožavaju bezbednost naše aktivistkinje, Ksenije Radovanović, zatvorio slučaj bez daljeg postupanja.

- Podsećamo da je na dan protesta, 25. juna 2016. godine, više nepoznatih osoba snimalo aktiviste i aktivistkinje inicijative Ne da(vi)mo Beograd, a da su dve osobe čak pokušale da jednu od aktivistkinja, Kseniju Radovanović, izdvoje sa protesta i protiv njene volje odvedu do automobila, predstavljajući se kao policijski službenici, a odbijajući da pokažu službene legitimacije. Nakon prijave policiji, jedna osoba, za koju će se kasnije ispostaviti da je dvadesetdvogodišnji momak, Nikola Davidović, nasrnuo je na policajce, odbio da pokaže ličnu kartu i telefonom pozvao pomoćnika načelnika Policijske uprave za grad Beograd, Miloša Stankovića, koji je zatim izdao naređenje o njegovom puštanju. Nakon ovog događaja, on je nastavio da prati našu aktivistkinju, zbog čega je policija još jednom reagovala, ali on nije udaljen sa protesta. O svemu ovome nastala je i službena beleška policajca u postupanju, a opisano je i u izveštaju Zaštitnika građana koji vam dostavljamo u prilogu.

- U kasnijem toku ovog slučaja ni Tužilaštvo ni Sektor unutrašnje kontrole MUP-a nisu pristupile utvrđivanju odgovornosti vrha policije za ovaj događaj. Kako su i BIA i MUP za novinare potvrdile da dvadesetdvogodišnji Nikola Davidović nije pripadnik njihovih službi, ostaje nejasno u čije ime i sa kojim ciljem je pomoćnik načelnika PU za grad Beograd, Miloš Stanković, izdao naređenje policajcu na terenu da lice zatečeno u izvršenju i upornom ponavljanju krivičnog dela - oslobodi.

- Inicijativa Ne da(vi)mo Beograd upozoravala je javnost na prisustvo ovih paralelnih struktura bezbednosti čija je uloga da prate, snimaju, zastrašuju, izazivaju i režiraju incidente i po potrebi i reaguju, znajući da u tome imaju zaštitu vrha policije, ali i drugih institucija čiji je posao da vrše nezavisnu kontrolu. I ovo rešenje Zaštitnika građana dolazi neposredno nakon odbacivanja krivičnih prijava novinara napadnutih ispred Doma Narodne Skupštine na dan inauguracije predsednika Republike Srbije, Aleksandra Vučića, od strane sličnih paralelnih struktura.

- Nepostupanje tužilaštva i drugih institucija u ovom slučaju, nije drugačije od nepostupanja povodom drugih primera ugrožavanja naše bezbednosti koje smo prijavljivali, među kojima i praćenje naših aktivista i aktivistkinja, članova njihovih porodica, kao i prijavljivanja desetina direktnih pretnji putem društvenih mreža, ali i na ulicama Beograda. Ovakvo rešenje Zaštitnika građana još je jedan korak u pravcu normalizacije događaja u Hercegovačkoj ulici sa porukom da svakoga dana i na svakom koraku budemo svesni da naše institucije nisu tu zbog nas.

Ipak, inicijativa Ne da(vi)mo Beograd poručuje bahatim nasilnicima na vlasti da nas ne mogu zastrašiti, a svim ugroženim novinarima, aktivistima i građanima koji su se našli na udaru vlasti zbog svog javnog delovanja poručujemo da nisu sami i da stojimo zajedno u očuvanju prava svih građana, u borbi za medijske slobode, protiv straha i protiv diktature.

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.