SAVA SAVANOVIĆ JE OBIČNA IZMIŠLJOTINA! Meštani Zarožja otkrili pravu istinu o vampiru u tom selu! (FOTO)
Foto: AP

hm

SAVA SAVANOVIĆ JE OBIČNA IZMIŠLJOTINA! Meštani Zarožja otkrili pravu istinu o vampiru u tom selu! (FOTO)

Kako su nam neki meštani napomenuli, u legendu o Savi Savanoviću niko ne veruje, ali je svakodnevno prepričavaju zarad popularnosti..

Objavljeno: 23:16h

Selo Zarožje, poznato je po svojim prirodnim lepotama, dobrim domaćinima, ali i sablasnoj vodenici u kojoj je navodno živeo najpoznatiji srpski vampir u istoriji, Sava Savanović. U planinskom prolazu kod izvora reke Rogačice, nalazi se uska staza koja vodi pravo do prastare i sada već oronule vodenice u koju je retko ko svraćao, a oni koji jesu, završavali su na licu mesta mrtvi, sudeći po legendi.

NI DANAS NIKO NE PRILAZI UKLETOJ VODENICI SRPSKOG VAMPIRA: Bili smo u zavičaju SAVE SAVANOVIĆA! (FOTO)

Prema pričama meštana, mnogi se ni danas ne usuđuju da prođu pored vodenice, u kojoj je Sava godinama ubijao mlinare. Među njima je i Rade Tejić koji iako pripada mlađoj generaciji, ipak smatra da se ne radi samo o legendi.

foto: Filip Plavčić

- Sava se uvek vraća, ali njega ne mogu svi ni da vide ni da čuju. Znate, iako je probijen kolcem, vrlo je moguće da se on sada javlja u različitim oblicima, možda sada živi u telu leptira, kaže Rade.

PILA SAM ČUVENU VAMPIRUŠU U SELU NAJPOZNATIJEG SRPSKOG VAMPIRA! Nakon dve čašice rakije, poverovala sam u LEGENDU O SAVI SAVANOVIĆU! (FOTO)

Za razliku od njega, njegov otac tvrdi da je Sava Savanović bio odlično "pokriće" za krađe koji su meštani u tom periodu svakodnevno praktikovali.

foto: Filip Plavčić

Meni je baba pričala o Savi Savanoviću, čula je da su meštani pričali o pokolju koji se dešavao u našem Zarožju, ali ona je imala drugu teoriju. Smatrala je da su meštani krali brašno, a da su za to optuživali Savu koji zapravo nikada nije ni postojao. On im je služio samo kao pokriće, rekao nam je Marinko Tejić, meštanin Zarožja.

Kako nam je objasnio, u legendu o Savi Savanoviću niko ne veruje, ali je svakodnevno prepričavaju zarad popularnosti.

JOŠ ŽIVIMO U STRAHU OD VAMPIRA PETRA BLAGOJEVIĆA: Bili smo na mestu najvećeg horora u istoriji Srbije! (FOTO) (VIDEO)

Sada je opet zaživela cela ta priča jer broj turista koji dolaze zbog Save svakodnevno raste. Ipak, iako moj sin veruje da "tu ima nešto", ja sam totalni skeptik. Verujem da su lokalci tada krali brašno i ko zna šta još, a moguće da su oni i izmislili da se Sava povampirio, siguran je Marinko.

Za razliku od njega, neki meštani tvrde da Sava Savanović nije mit već zlo koje nikada ne spava. Mnogi su mišljenja da bi mogao i da se vrati iako je proboden kolcem, i to u telu leptira.

Miodrag Mijo Vujetić koji radi u lokalnoj kafani "Planinka" koja se nalazi odmah posle skretanja za Savinu vodenicu, kaže da će se Sava svetiti, sve dok mu se ne obnovi vodenica.

foto: Filip Plavčić

Meštani su našli su Savin grob i kada su ga otkopali videli su da na jedno oko gleda. Proboli su ga glogovim kocem, ali nisu uspeli kako treba da ga poprskaju svetom vodicom i iz njegovog tela izletela je "leptirica". Od tada Sava ne spava, siguran je Mijo.

Nakon obilaska Zarožja, čuvene vodenice, ali i razgovora sa meštanima, može se zaključiti da u selu još uvek vlada strah zbog Savinog "vampirovanja".

Ipak, suedeći po priči Marinka Tejića, ali i drugih meštana Zarožja koji su skeptični kada se radi o Savi Saavnoviću, ova legenda je mogla da posluži mnogima da u to vreme kradu i ostanu neprimećeni.

(J. J)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.