STIŽE NAM DUVANSKI DINAR! Šta to znači i da li će pušači proći dobro?
Foto: Jelena Vučetić

ZANIMLJIVO

STIŽE NAM DUVANSKI DINAR! Šta to znači i da li će pušači proći dobro?

Kada bi se na svaku prodatu paklicu cigareta naplaćivao samo po jedan dinar, sakupilo bi se oko milijardu dinara, što je jednako budžetu koji je u 2017. izdvojen za lečenje retkih bolesti u Srbiji.

Objavljeno:

To je računica Nacionalne organizacije za retke bolesti Srbije (NORBS) koja se zalaže za uvođenje tzv. duvanskog dinara. Ovu ideju podržava i Ministarstvo zdravlja koje naglašava da je ovakva akcija postojala pre nekoliko godina i da planiraju da je ožive.

- Ideja je da to ponovo iniciramo jer su neke procene pokazale da bi se na taj način obezbedilo 90 odsto potrebnih sredstava za terapije obolelih od retkih bolesti, ako ne i svih sto odsto. Ministarstvo zdravlja je svakako za 2018. povećalo budžet za lečenje retkih bolesti za čak 36 odsto u odnosu na ovu godinu, i trebalo bi da iznosi oko 1,5 milijardi dinara. Uvođenjem duvanskog dinara ovaj budžet bi se značajno povećao – kažu u Ministarstvu zdravlja. Takođe, razmatra se uvođenje i tzv. pivskog dinara. Tako bi se od svakog prodatog piva izdvajao po dinar. Procene o eventualnoj zaradi na tome još nisu rađene, ali računa se da bi se i tu sakupila značajna svota.

Davor Duboka iz NORBS-a ističe da su svojevremeno imali računicu o tome koliko novca može da se sakupi ako se izdvoji 2,5 dinara po paklici cigareta, s obzirom na to da na svakih šest meseci država za toliko uvećava akcizu.

- Kada bi se izdvojilo 2,5 dinara po paklici, imali bismo oko dve i po milijarde dinara godišnje. Sa planiranih 1,5 milijardi u budžetu za 2018. to je četiri milijarde. Prema našim procenama, realna potreba je oko pet milijardi dinara godišnje za troškove lečenja obolelih od retkih bolesti – navodi Duboka. On dodaje da je teško reći koliko u Srbiji tačno ima obolelih od retkih bolesti jer još ne postoji nacionalni registar

.

- Jedino postoji podatak o tome koliko se ljudi trenutno leči, a to je između 100 i 150 osoba. I to samo za tri grupe bolesti, metaboličke bolesti, retke tumore i HAE. Terapija je veoma skupa – kaže Duboka.

Država za pet godina 10 puta povećala novac za lečenje

Država je počela da izdvaja novac za lečenje retkih bolesti 2012, kada je izdvojeno 130 miliona dinara. „U 2013. obezbeđena je ista suma, 2014. planirano je 260 miliona, 2015. 335 miliona dinara, a 2016. godine 600 miliona. Budžetom za 2017. sredstva su povećana za 55 odsto, na iznos od oko 1,1 milijardu, a za 2018. na 1,5 milijardu“, kažu u Ministarstvu zdravlja.

(Espreso.co.rs/Blic.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.