RADNICI SRBIJE PONOVO NA ULICAMA: Okupili se pred Vladom Srbije, A OVO JE POVOD! (FOTO)
Foto: Espreso.co.rs

novi protest

RADNICI SRBIJE PONOVO NA ULICAMA: Okupili se pred Vladom Srbije, A OVO JE POVOD! (FOTO)

Radnici nose transparente na kojima piše "Ništa o nama bez nas"

Objavljeno: 12:52h

Zaposleni u komunalnim preduzećima, ustanovama kulture, Radioteleviziji Srbije (RTS), Radioteleviziji Vojvodine (RTV) i listu Madjar so protestuju ispred Vlade Srbije zbog toga što im povećanjem plata u narednoj godini neće biti vraćen iznos koji je umanjen 2014 godine.

foto: Espreso.co.rs

Oni su se okupili u centru grada, pa zajedno sa kolegama iz Novog Sada koji su se priključili koloni, stigli ispred zgrade Vlade Srbije.

foto: Espreso.co.rs

Vladu Srbije su u obraćanju upitali da li su za njih nevidljivi, ali i naglasili da će danas imati sednicu na kojoj će raspravljati o svojim zahtevima.

Zaposlenima u ustanovama kulture plate će biti povećane za deset odsto ali radnicima koji u tom sektoru rade u lokalnim zajednicama pet odsto, dok su RTS i RTV isključeni iz povećanja pošto je uvodjenjem TV pretplate prestao pravni osnov. Vlada je odbila isplatu nadoknade za umanjenje osnovice plata u Madjar sou zbog nepostojanja pravnog osnova pošto je učešće javnih sredstava u finansiranju tog lista ispod 50 odsto i iznosi 20 odsto - navodi se u saopštenju dva reprezentativna sindikata - Samostalnog sindikata i "Nezavisnosti".

Ipak, danas se na protestu pojavio samo sindikat "Nezavisnost".

foto: Espreso.co.rs

Nije poznato zbog čega se Samostalni sindikat danas nije pojavio, a iz sindikata Nezavisnost naveli su da ih je ovaj potez iznenadio i da ne znaju šta da očekuju.

Okupljeni su informaciju da Samostalni sindikat ipak ne prisustvuje zakazanom zajedničkom protestu, dočekali sa uzvicima "Uuua"

Predsednik gradskih suindikata i javnih saobraćajnih i komunalnih delatnosti Nezavisnot, Milan Simić naveo je da današnje okupljanje iskazuje nezadovoljstvo stavom Vlade prema zaposlenima u komunalnim delatnostima.

foto: Espreso.co.rs

- I pored višemesečnih neuspešnih pregovora i dan danas mi smo nevidljivi radnici. 70 hiljada radnika ne postoji ni u jednoj grupi se od strane Vlade tiče procenat za povećanje plate. Mi samo tražimo da se naše pare vrate i da se povećaju plate i da konačno postanemo vidljivi radnici. Radimo 24 satai mi smo i te kako vidljivi. Čini se da smo neviljivi samo kada treba plate da se povećaju - rekao je Simić za Espreso.

Republički odbor sindikata Nezavisnost koji se danas i okupio istakao je da će zaposleni preduzeti radikalnije mere, kao što je obustava rada, ako njihovi zahtevi ne budu ispunjeni.

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.