A VIKENDOM GLADUJTE! Najsiromašnije Nišlije obroke iz Narodne kuhinje dobijaju samo radnim danima! RAZLOG JE SRAMOTA!
Foto: Fonet, Filip Plavčić, Aleksandar Cile Jovanović

brukamo se

A VIKENDOM GLADUJTE! Najsiromašnije Nišlije obroke iz Narodne kuhinje dobijaju samo radnim danima! RAZLOG JE SRAMOTA!

- Supruga i ja i ne moramo da jedemo, ali je za decu problem, ona su u razvoju, a gladuju

Objavljeno:

Najsiromašniji građani Niša, njih oko 850 koji se hrane u Narodnoj kuhinji, vikendom gladuju, jer su Crveni krst i Grad Niš odlučili da im obroke obezbeđuju samo pet dana nedeljno.

Od ponedeljka do petka građani Niša mogu da se hrane obrocima iz Narodne kuhinje, dok su im njena vrata vikendom zatvorena, a oni ostavljeni na cedilu, da gladni čekaju ponedeljak.

Korisnici Narodne kuhinje na jednom od punktova u Nišu kažu da je hrana u Narodnoj kuhinji “uglavnom dobra”, ali da je “vikend gladovanje” ozbiljan problem.

Nišlijka D. D. (50), inače osoba sa invaliditetom, objašnjava da im Crveni krst daje i pakete sa brašnom i namirnicima, kako bi “pokrili vikend”, ali da je to povremeno, a da ona i ostali nemaju gde da to spreme jer je mnogima od njih isključena struja zbog neizmirenih računa.

M.A. (42) kaže da su prinuđeni da se vikendom “snalaze”, što nije nimalo lako.

- Supruga i ja i ne moramo da jedemo, ali je za decu problem, ona su u razvoju a gladuju, kaže on za medije.

foto: Fonet

Mirjana Gocić, rukovodilac programskih aktivnosti Crvenog krsta za "Espreso" kaže da projekat podrazumeva topli obrok koji se distribuira korisnicima materijalnog obezbeđenja, u Nišu, radno nesposobnom stanovništvu i to pet dana u nedelji, samo radnim danima.

- Narodna kuhinja je samo deo proširenih oblika socijalne zaštite, pored trenutne, jednokratne pomoći i drugih vidova pomoći, poput prevoza, benificija za vodu i komunalne usluge, personalnih asistenata, paketa, za novorođenu bebu, treće dete koju obezbeđuje grad, a koja je mimo ostvarene materijalne pomoći, i namenjena je saniranju vanredno nastalih stanja pomenutih korisnika - rekla je Gocić.

Prema njenim rečima, u Nišu je određen broj korisnika ovog vida pomoći a po spiskovima Centra za socijalni rad do 1.000. Ti korisnici, kako kaže, primaju i materijalni dodatak na mesečnom nivou - od 9.800 din, za nosioca porodice 50%, za svakog drugog punoletnog člana iste porodice i 30% za decu. Neki od njih imaju i dodatne prihode od 25.000 dinara - kućna nega. Deca su korisnici dečjeg dodatka u iznosu koji je država propisala.

- Napominjemo da projekat Narodnih kuhinja finansira Ministarstvo za rad, boračka i socijalni pitanja za nabavku namirnica, njih 12, za koje je odgovoran Crveni krst, koji pokušava da ne favorizuje samo jednu grupu lica jer je odgovoran, naravno sa gradom, sa kojim pravi prioritete na nedeljnom nivou, gde zajedno tražimo dodatne donatore, kako bi ublažili ljudsku patnju najugroženijih - rekla je Gocić.

Zašto i vikendom najsiromašniji građani Niša ne dobijaju obroke pitali smo i Grad Niš, međutim, oni su nam rekli da projekat predviđa podelu toplih obroka pet radnih dana u nedelji, i da je neosnovana tvrdnja da stanovništvo gladuje, jer oni izdvajaju još 40 miliona dinara za Narodnu kuhinju.

- Grad Niš, poput drugih gradova u Srbiji, uslugu “Narodna kuhinja” realizuje, kao manjinski partner, sa Crvenim krstom, po projektu ove organizacije čija je vrednost 13 miliona dinara I koji bi, po projektu, trebalo da traje 9 meseci u godini I predviđa podelu toplih obroka pet radnih dana u nedelji. Uz pomoć Grada, u Nišu se projekat sprovodi tri meseca duže I naši najsiromašniji građani, njih 850, tople obroke primaju tokom cele godine. Grad je dakle manjinski partner na projektu koji se realizuje, na ovaj način, svuda u Srbiji. Pored toga, Grad izdvaja još 40 miliona dinara za Narodnu kuhinju i kvartalno se, našim najugroženijim sugrađanima, dodeljuje paket u namirnicama, čija se težina kreće od 60 - 100 kg, i koji sadrži najrazličitije prehrambene proizvode. S tim u vezi neosnovana je tvrdnja da stanovništvo gladuje. Grad Niš redovno servisira uslugu “Narodna kuhinja” i nastoji da obroci koji se isporučuju građanima, kao I namirnice koje dobijaju u paketima, budu kvalitetni. S tim u vezi, obroke, priprema Studentski centar Niš, koji će, nakon sprovedenog tendera, i u narednoj godini nastaviti da obavlja ovu delatnost - rekla je za "Espreso" Tijana Đorđević Ilić, član veća za socijalnu politiku iz pres službe gradonačelnika Niša.

Međutim, odgovor na pitanje "Zašto najugoreženije stanovništvo Niša vikendom ne dobija obroke" nismo dobili.

(M. Radović)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.