SVI SU JE OBOŽAVALI: Evo kako je nastala čuvena pesma OD VARDARA PA DO TRIGLAVA koju i danas rado pevamo! (VIDEO)
Foto: AP

od vardara do triglava

SVI SU JE OBOŽAVALI: Evo kako je nastala čuvena pesma OD VARDARA PA DO TRIGLAVA koju i danas rado pevamo! (VIDEO)

Kompozitori otkrili priču iza pesme

Objavljeno:

"Jugoslavija" je pesma koju svi znamo, ili bar neki njen deo - ali malo se zna o tome kako je ovaj hit nastao.

Autori pesme su Danilo Živković i Milutin Popović - Zahar. To je gotovo jedina novokomponovana pesma koja je često bila deo velikih skupova i svečanosti.

Pamti se gostovanje omladine Jugoslavije na Kubi, kada su svi bili oduševljeni upravo kada je beogradski hor "Kolegijum muzikum" izveo baš pesmu "Jugoslavija".

A kako je nastala pesma?

Pravnik i kompozitor Zahar priča:

- Pre nekoliko godina NIN je raspisao konkurs za tekst nove himne. Za svakog ko je bio vičan stihovima to je veliki izazov da se oproba. Ne znam kako, ali stihovi su se počeli sami nizati, četiri strofe bile su gotove za manje od pola sata. Ipak, nisam se usudioda pesmu pošaljem na takmičenje. Smatrao sam da je odgovornost isuviše velika, da ima darovitijih, pametnijih, stručnijih, ljudi od mene. Na kraju krajeva, ja sam prevashodno muzičar-kompozitor, pa tek onda tekstopisac. Nekako u isto vreme, Danilo Živković mi je ponudio da za jednu melodiju napišem tekst.

Priču nastavlja Živković:

- Melodija u sedamosminskom ritmu u osnovi ima makedonski prizvuk, a nastala je u dogovoru sa Acom Sarijevskim, sa kojim sam se pre nekoliko godina dogovarao da mu napravim jednu pesmu čiji je radni naslov bio "Makedonijo". Kada sam Zaharu predložio da napravi tekst, nekako smo u razgovoru nas dvojica i moja supruga Vera Ivković došli do njegovog teksta čiji je naslov bio "Jugoslavija" i koja se metrikom uklapao u moju melodiju. Spojili smo melodiju i tekst - i pesma je bila gotova.

Zanimljivo je i to da je Hrvatska sedamdesetih uvela i porez na pesmu, koja je snimljena za "Jugoton" zbog zastarelih motiva ratnika u tekstu, jer umesto da na tom mestu bude "radnik za mašinom", u tekstu su bili aktuelni ratari i pastiri.

(Espreso.co.rs / Index.hr )


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.