DOKTORI, zašto mi je sin umro vezan i U KOMI? Milinković ogorčen zbog detetove smrti uputio oštro pitanje lekarima!
Foto: Zorana Jevtić/Ilustracija

ŽELI ISTINU!

DOKTORI, zašto mi je sin umro vezan i U KOMI? Milinković ogorčen zbog detetove smrti uputio oštro pitanje lekarima!

Milinković je pred Sudom časti Lekarske komore Beograda pokrenuo postupak protiv lekara Klinike za pulmologiju Kliničkog centra Srbije

Objavljeno:

Desimir Milinković (73) iz Virova kod Arilja ogorčen na doktore zbog smrti bolesnog deteta. Skrhan bolom, tvrdi da je lečenje bilo neprilagođeno pacijentu sa posebnim potrebama

Dete nam niko ne može vratiti, ali su punu istinu o njegovim poslednjim danima, o svakom minutu i sekundi, lekari dužni da nam jasno i precizno saopšte - kaže Desimir Milinković (73) iz Virova kod Arilja, koji ne može da preboli smrt svog starijeg sina Patrika (45).

Milinković smatra da je Patrikovo lečenje "bilo neprilagođeno pacijentu sa posebnim potrebama, što je dovelo do tragičnog ishoda" i pita se ko je i zašto bez saglasnosti porodice uradio obdukciju, kao i zašto je njegov sin 29 dana, dok je bio u komi, sve do poslednjeg trena - bio vezan za postelju?

Milinković je pred Sudom časti Lekarske komore Beograda pokrenuo postupak protiv lekara Klinike za pulmologiju Kliničkog centra Srbije. Pokrenuće i krivični postupak pred Višim javnim tužilaštvom, s namerom da rasvetli smrt svog deteta.

foto: Dado Đilas

- Patrik je od rođenja imao Daunov sindrom. Oktobra 2016. se razboleo, a stanje slično prehladi i bronhijalnoj astmi se zakomplikovalo. Utvrđen je nedostatak kiseonika u krvi, pa je 21. januara, upućen na beogradsku Kliniku za pulmologiju - objašnjava Milinković. - Na odeljenje je ušao svestan, orijentisan, na nogama... Međutim, iste noći on je hitno intubiran i uveden u komu. Nama nije bilo omogućeno da budemo uz njega, pa smo sledećih 29 dana proveli pred vratima intenzivne nege, dobijajući šture informacije.

Posle prvih dvadeset dana iščekivanja, Milinkovićima je rečeno da je tokom noći Patrik reanimiran, detubiran je i tada je otac bio u prilici da ga vidi.

- Gledao je u mene, prepoznao me je, ali nije mogao da se pomeri jer su mu ruke i noge bile vezane - govori Milinković o situaciji koju nikada neće zaboraviti. - Već 20. februara Patrik je ponovo intubiran, a sledećeg dana oko 22 časa, moj sin je preminuo. Kada smo preuzeli telo, videli smo da je bez naše saglasnosti rađena obdukcija iako smo izričito bili protiv toga.

Milinkovićima je Sud časti Lekarske komore odgovorio da su formalni uslovi za vođenje postupka protiv lekara Klinike za pulmologiju ispunjeni, uz zahtev da se dostavi kompletna medicinska dokumentacija, što je i učinjeno.

Od klinike sam dopisom zatražio da mi odgovore ko je i zašto tražio obdukciju tela mog sina? Do danas mi nisu odgovorili. Kao pacijent sa posebnim potrebama, moj sin odmah po prijemu nije prihvatao masku sa kiseonikom. Držao bi je dvadesetak minuta, pa se opirao. Smatram da bi uz asistenciju i prisustvo članova porodice kompletno lečenje bilo daleko lakše i uspešnije. Ali nama to nije omogućeno. Verujem da je ovakav odnos, neprilagođen lečenju pacijenata sa posebnim potrebama, doveo do toga da ishod bude tragičan. Jednostavno, mislim da je medicinarima bilo najlakše da se na ovaj način sa njim izbore - sumnja Milinković. - Nema ni odgovora zašto je moj sin sve vreme dok je bio u komi bio vezan. Vezan je i umro. To su stvari koje roditelj deteta, kome celog života poklanja posebnu pažnju i nežnost, ne može da preboli.

OBDUKCIJA KAO "POSEBNA MERA"

Želeći da se čuje i druga strana, "Novosti" su o tvrdnjama porodice Milinković zatražile komentar od nadležnih u Kliničkom centru Srbije. Na tvrdnje da je porodica izričito odbila da se radi klinička obdukcija, kao i da je Patrik posle intubacije i uvođenja u komu bio vezan, što Milinkovići smatraju nehumanim odnosom prema osobi sa posebnim potrebama, odgovor Kliničkog centra je bio štur:

- Obdukcija koju pominjete urađena je u skladu sa Zakonom o zdravstvenoj zaštiti (Sl. glasnik broj 107, član 222, stav 4) - odgovor je portparola Kliničkog centra.

Ovaj član precizira da se obdukacija kao posebna mera, "vrši na zahtev doktora medicine koji je lečio umrlo lice".

Zašto je ova posebna mera naložena, nije razjašnjeno.

(Espreso.co.rs/Novosti.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.