ŠOK, HRVATSKA ĆE DA TRAŽI IZRUČENJE RATKA MLADIĆA?! Čekaju da se objavi cela presuda
Foto: Printscreen

šta će se desiti

ŠOK, HRVATSKA ĆE DA TRAŽI IZRUČENJE RATKA MLADIĆA?! Čekaju da se objavi cela presuda

Bivša hrvatska ministarka kaže i da neće biti revizije tužbe BiH za genocid

Objavljeno:

Hrvatski mediji javljaju da se u Zagrebu nestrpljivo čeka objavljivanje cele presude Ratku Mladiću, kako bi se utvrdilo koliko se spominje veza generala VRS sa državnim vrhom Srbije.

Neki njihovi analitičari su, piše Večernji list, "pesimistički primetili" da sudija Alfons Ori, objavljujući sažetak presude, nije spomenuo Slobodana Miloševića, ali ni bivši čelni dvojac tajne službe Srbije, Jovicu Stanišića i Franka Simatovića, kao ni MUP Srbije, JNA...

S druge strane, piše Večernjak, neki su se "optimistično uhvatili za rečenicu" u kojoj je sudac Ori rekao da je Ratko Mladić bio “u neposrednom kontaktu sa članovima vođstva Srbije i članovima glavnog štaba vojske Savezne Republike Jugoslavije kako bi osigurao zadovoljenje vojnih potreba Vojske Republike Srpske".

Laici misle da osuda Mladića omogućava pokretanje revizije tužbe za genocid protiv Srbije, a bivša hrvatska ministarka pravde, Vesna Škare-Ožbolt, "pokopala" je nade o reviziji tužbe BiH za genocid protiv Srbije:

- Prošli su rokovi za reviziju još ranije ove godine, a i da je revizija moguća, problem bi bio što i presuda protiv Ratka Mladića nije pravosnažna, a pitanje je kad će to i postati - obrazlaže Škare-Ožbolt za Večernji.

Što se tiče nepominjanja vrha Srbije u presudi, ona kaže da se mora prvo sačekati obrazloženje presude.

- To što je Ori čitao nije obrazloženje. Tek nakon objave cele presude videćemo postoji li povezanost s Mladićevim nalogodavcima, to jest s vrhom Srbije, ili ne, te zašto jesu ili nisu izveli određene poveznice - rekla je Škare-Ožbolt.

Ona je dodala da "najviše očekuje od postupka koji se protiv Simatovića i Stanišića još vodi u Hagu, i začudila se što se taj proces u Hrvatskoj uopšte ne prati.

Novinari Večernjeg lista pitali su je da li postoji mogućnost da nakon pravosnažnosti presude u Hagu Hrvatska ipak procesuira Ratka Mladića i zbog navodnih zločina u Hrvatskoj, koji nisu obuhvaćeni procesom u Hagu.

- Presudu na osnovu koje je osuđen na 20 godina zatvora u Šibeniku Ratko Mladić može prihvatiti ili tražiti ponovno suđenje, a što se tiče ostalih postupaka, Hrvatska bi mogla tražiti njegovo izručenje - odgovorila je Škare-Ožbolt.

(Espreso.co.rs/Večernji.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.