A ŠTA O PRESUDI RATKU MLADIĆU KAŽU JELENA MILIĆ, SONJA BISERKO I NATAŠA KANDIĆ? Jedno im je zajedničko
Foto: Filip Plavčić, Marina Lopičić

(ne)očekivano

A ŠTA O PRESUDI RATKU MLADIĆU KAŽU JELENA MILIĆ, SONJA BISERKO I NATAŠA KANDIĆ? Jedno im je zajedničko

Dok jedni misle da je presuda "šamar srpskom narodu i njegovim žrtvama", drugi misle da je kazna potpuno zaslužena

Objavljeno: 13:10h

Haški tribunal pre dva dana osudio je nekadašnjeg vrhovnog komandanta Vojske Republike Srpske Ratka Mladića po optužnici koja ga tereti za genocid nad muslimanima i druge ratne zločine na doživotnu kaznu zatvora. Ova presuda podelila je javnost, pa dok jedni misle da je ovo "šamar srpskom narodu i njegovim žrtvama", drugi misle da je kazna potpuno zaslužena.

Haški tribunal: RATKO MLADIĆ KRIV po brojnim tačkama! DOŽIVOTNA KAZNA ZATVORA! (VIDEO)

SVI SU IMALI SAMO JEDAN ODGOVOR: Pitali smo Beograđane da li je Mladić zaslužio DOŽIVOTNU. Šta vi mislite? (VIDEO)

RATKO MLADIĆ UMIRE! Sin generala OBJAŠNJAVA: Mnogo je loše, može da umre!

Direktorka Centra za evroatlantske studije Jelena Milić, predsednica Helšinškog odbora za ljudska prava Sonja Biserko i osnivačica Fonda za humanitarno pravo Nataša Kandić imaju vrlo slično mišljenje kada je u pitanju presuda Ratku Mladiću, i smatraju da je kazna zaslužena.

foto: Filip Plavčić

Direktorka Centra za evroatlanske studije (CEAS) Jelena Milić osvrnula se na jučerašnju presudu Ratku Mladiću i rekla da je očito, po reakcijama onih koje ona poštuje u zapadnoj međunarodnoj zajednici i Srbiji ona zaslužena.

- Ne ulazim da li je dovoljna ili nedovoljna, očito da je maksimalna kada je Haški tribunal u pitanju. Ostaje otvoreno pitanje ima li ili nema dokaza u prvoj tački optužnice po kojoj nije optužen, a koja se tiče genocida u ostalim delovima Bosne. Podsetila bih javnost Srbije na izuzetnu knjigu Edine Bećirović o tome da i u ostalim delovima istočne Bosne i u Prijedoru počinjeni zločini koji se mogu kvalifikovati kao genocid - rekla je Milićka, i dodala da ovo naglašava jer se juče čulo, kako od zvaničnika, tako i nažalost od velikog dela opozicije da su sve žrtve iste.

Milićka je rekla da ono što nju posebno brine su izjave lokalnih predstavnika međunarodne zajednice, koji se potpuno podudaraju sa "Vučić - Brnabić" izjavama.

foto: Filip Plavčić

- O tome da zaboravimo prošlost i da se okrenemo budućnosti pored otvorenih pitanja o zločinima u istočnoj Bosni i Prijedoru nad muslimanima, postoje i otvorena pitanja i nerešeni procesi o zločinima nad Srbima u istočnoj Bosni i na Kosovu. Ovakvim Vučićevim porukama direktno se miniraju napori institucija i aktivista koji se bore da se proces tranzicione pravde na prostoru bivse Jugoslavije, a pogotovo nastavak suđenja pred domaćim sudovima, (uz pojačanu saradnju regionalnih tužilaštava i novosnovano veće za zločine OVK, uspore ili obesmisle - rekla je Milićka, i dodala da što se tiče same presude Mladiću, ne iznenađuje je ocena Aleksandra Vučića i način izveštavanja medija koji su njemu i njegovoj politici naklonjeni, na jedan bizaran način i nije bila toliko loša, ali ono što je brine je da je takav prostor njemu dat glasnim ćutanjem koje para uši nevladinih organizacija koje se navodno bore za evropsku Srbiju i uskogrude trenutne navodne opozicije koja je zagledana samo u svoje interese i nema hrabrosti niti razumevanja situacije da iznese ozbiljniju analizu Mladićeve presude, i da se ona na pravi način prenese društvu Srbije.

foto: Filip Plavčić

Predsednica Helšinškog odbora za ljudska prava Sonja Biserko, za "Espreso" je rekla da je presuda Ratku Mladiću očekivana i doživotna kazna zaslužena.

- Važna je jer zajedno sa Karadžićevom i ostalima daje sveobuhvatnu sliku rata u Bosni i genocidnoj politici koja je tamo sprovedena kako bi se ostvarili ratni ciljevi - razdvajanje i zaokruživanje srpskih etničkih teritorija. Dokazi koji su izvedeni pred sudom su ubedljivi i ne ostavljaju prostor za poricanje i negiranje suda. Presuda treba da bude osnova za unutrašnji dijalog u Srbiji i Republici Srpskoj koji bi imao za cilj prihvatanje odgovornosti i stvaranje poduslova za normalizaciju odnosa u regionu - rekla je Biserko.

foto: Beta

Osnivačica Fonda za humanitarno pravo Nataša Kandić rekla je da je presuda Mladiću pred Haškim tribunalom najznačajnija presuda do sada i da je pravedna u odnosu na počinjene zločine, u meri u kojoj je to moguće s obzirom na zakone i međunarodno pravo. Ona je ocenila da je kazna doživotnog zatvora adekvatan odgovor suda na zločine koje je počinio oficir na najvišoj poziciji u VRS.

- Ovom presudom imamo sliku odgovornih zbog kojih gubimo civilizacijsku perspektivu. Ne možemo takve ljude slaviti kao heroje ako smo zbog njih kao društvo prestali da ličimo na društvo koje ide ka civilizacijskoj zajednici. Sada vidimo ko je tome doprineo i koliko je Mladić svojim ponašanjem i naredbama doprineo da izgubimo perspektivu drugih, solidarnost i saosećanje sa njima i sposobnost da priznamo kada grešimo - rekla je Kandić.

(M. R.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.