BRANO JE USPEO U AMERICI, INVESTIRA U IME MILIJARDERSKE PORODICE: I ima savet za mlade Srbe koji ih vodi ka uspehu! (VIDEO)
Foto: Filip Plavčić

PAMETNA SRBIJA

BRANO JE USPEO U AMERICI, INVESTIRA U IME MILIJARDERSKE PORODICE: I ima savet za mlade Srbe koji ih vodi ka uspehu! (VIDEO)

Biznis je maraton, nije sprint. Bitno je da se odvoji vreme za sebe i porodicu

Objavljeno: 22:25h
Milica Božinović

Brano Perković primer je kako naši ljudi mogu da ostvare američki san.

On je glavni menadžer za investicije milijarderske porodice Jork, kao i NFL tima San Francisko Fortinajners. Završio je biznis i menadžment na Stenfordu i elektro-inženjerstvo i kompjuterske nauke na Berkliju, radio u kompanijama "Motorola solutions", "Barclays", "Lehman brothers", a sad je angažovan da preko organizacije "Serbian Entrepreneurs" pomogne da se srpski start-apovi i kompanije bolje plasiraju na globalnom nivou.

Pogledajte ceo intervju s njim:

Vi ste glavni investicioni menadžer "Fortinajnersa". Kako je došlo do saradnje s porodicom Jork?

- Vodim investicioni fond koji je deo familije već tri godine. Cilj je da se iskoriste brend i sposobnosti tima prema ulaganju na raznim drugim mestima. Pošto smo u centru "Silicijumske doline (sedište najvećih IT kompanija na svetu) imamo pristup raznoraznim tehnologijama i start-apovima, i nismo drugačiji od ostalih, tradicionalnih investitora, koji ulažu kapital u razne kompanije. Osim u visoke tehnologije, ulažemo u druge timove, veliki smo investitor u jednom evropskom fudbalskom klubu, tu su nekretnine, širok nam je investicioni spektrum gde ulažemo kapital.

Porodica Jork je milijarderska porodica. Kako izgleda saradnja s njom? Kako izgleda kada vam je šef milijarder?

- Šef ima 37 godina, blizak mi je prijatelj, ima sinove koje su iste generacije kao moje ćerkice, izlazimo, viđamo se, veoma je pristupačan, ne oseća se razlika. Veoma je aktivan u tome što mi radimo, iako ima još stvari koje on nadgleda. Iskreno, kad bi ušao sad ovde, ne biste znali ili prepoznali da ima toliki kapital, prilično je normalna osoba.

Sport je prava mašinerija u Americi. Možete li da nam objasnite koliko se novca tu vrti i na koji način?

- NFL, liga u kojoj "Najnersi" igraju, ima 32 tima, i malo je drugačije nego ovde, ne postoji prva i druga liga. 32 tima igraju svake godine, bez obzira da li pobede ili ne, nema prelaska u drugu ligu. Liga godišnje napravi 15 milijardi dolara, većinom televizijskim pravima na utakmice, kako bi velike kuće, poput ABC ili FOX, mogle da ih prenose. Drugi izvor su sponzorstva, veliki brendovi, Pepsi, Koka-kola... Između ta dva izvora je 60, 70 prihoda cele lige.

Vi ste jedan od osnivača "Serbian Entrepreneurs". Kako je nastala ta organizacija i koji je njen cilj?

- Osnivači, nas četiri-pet, svi smo poreklom Srbi. Većina je prošla decenije u Americi, prošli smo kroz karijeru, osnovali kompanije, ulagali u mnogo toga, prodali kompanije, uspostavili smo poznanastva s eko-sistemom, poznajemo ljude u raznim kompanijama. I ideja je bila da na neki način, jer po prvi put imamo vremena, vratimo neki dug, kad su nama pomagali neki Srbi, ranih devedesetih. Odlučili smo da napravimo klub koji nije Vladin, apolitičan je i čiji je jedini cilj bio da pomognemo jedni drugima, ali se brzo proširio. Videli smo da postoji veliki talenat ovde u Srbiji, i želimo da ga povežemo s eko-sistemom u Americi, da podignemo nivo Srbije kao zemlje koja ulaže, koja ima talenat, koja može da pomogne na globalnoj sceni.

foto: Filip Plavčić

"Dovesti Gugl u Srbiju"

- Pre pet-šest meseci smo dobili informaciju da naši developeri koji rade na raznim aplikacijama koje se plasiraju u Epl ili Gugl prodavnicama nemaju mogućnost da plasiraju svoje proizvode na globalnom nivou, zbog raznoraznih razloga. Mnoge organizacije su nas pitale da li postoji način da se pronađe razlog zašto Gugl nema podršku ovde u Srbiji, pa smo to preuzeli na sebe, da iskoristimo svoje kontakte, lične i profesionalne. Tako smo pronašli smo grupu koja sedi u Cirihu, i koja je odgovorna za Gugl stor u ovom regionu.

Tako smo odlučili da dovedemo delegaciju iz Gugla ovde, da ih upoznamo s tim šta Srbija ima da ponudi ovoj kompaniji, da otvori svoj plej stor za zemlju kao što je Srbija.

- Odgovor koji smo dobili od Gugla bio je fantastičan, već imamo informacije da Gugl želi da uradi šta god može da, pod broj 1, otvori plej stor za naše start-apove, i da pokrene par programa koji su prilično dobri, i koji za sada rade samo u par zemalja Evrope, gde dovode eksperte iz Gugla, gde mogu da rade i sa našim start-apima, da im pokažu kako da rastu.

Znate da u Srbiji ima mnogo talentovanih ljudi. Koju formulu uspeha biste im preporučili da uspeju u svojoj zemlji, da ne odu preko?

- Cilj nam je da se percepcija da je jedini način da se uspe da se ode negde promeni. Ona je, nažalost, dugo godina bila naša realnost. To je već počelo, ja sam iznenađen, već ovde ima mnogo uspešnih ljudi, kompanija koje su ovde sagrađene. Savet za start-apove je da kad prave svoje proizvode i aplikacije, da se fokusiraju na globalno tržište, od dana 0. Na taj način su najpoznatiji start-apovi u Americi uspeli.

Koji je Vaš moto u životu, i u biznisu?

- Isti je moto. Prioriteti su važni.

foto: Filip Plavčić

A šta su vaši prioriteti?

- Porodica. Biznis je maraton, nije sprint. Bitno je da se odvoji vreme za sebe, i porodicu.

Ceo intervju pogledajte u video formi.

(Milica Božinović)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.