DECA PITAJU SRPSKE POLITIČARE: Luka, Teodora, Natalija i Olga pitali bi SAMO JEDNO! (VIDEO)
Foto: Espreso

međunarodni dan deteta

DECA PITAJU SRPSKE POLITIČARE: Luka, Teodora, Natalija i Olga pitali bi SAMO JEDNO! (VIDEO)

Deca iz škola širom Srbije danas su istim povodom u skupštinskoj sali

Objavljeno: 14:57h

Danas je Međunarodni dan deteta, gde širom sveta i u Srbiji deca preuzimaju važne uloge, kako bi se ukazalo na najveće problem sa kojima se suočavaju. Baš tako su se deca iz škola širom Srbije okupila danas u skupštinskoj sali, seli na čelna mesta, i spremili pitanja za ministre, direktora policije...

Teodora Paljić, učenica osnovne škole "Tvrđava" iz Novog Sada došla je u Beograd kako bi pomogla i doprinela da se usvoji Aleksin zakon.

foto: Espreso

- Ovde sam kako bi se borila protiv nasilja uopšte, da li je to škola, ulica ili bilo gde. Imam pitanje o bezbednosti u školama, jer smatram da obezbeđenje u školama ne radi svoj posao jer uvek kad iskrsne neka tuča, bilo kakav incident, obezbeđenje ne reaguje, ne zove nekoga ko je nadležan, bilo da je nastavnik ili neko drugi, nego ili učestvuje u tome ili ignoriše - rekla je Teodora za "Espreso", i dodala da joj je mnogo prijatno da sedi u stolici gde sede oni koji odlučuju.

foto: Espreso

Natalija Ilić kaže da je danas tu da bi predstavili koliko se zalažu za dečija prava, i da spreče nasilje u školama.

- Moje pitanje će da bude šta bi škola mogla da uradi u slučaju da roditelj ne prihvata da njegovo dete vrši nasilje nad drugom decom - rekla je Natalija.

foto: Espreso

Luka kaže da je ovde danas kako bi rešio jedan od najvećih problema koje ovaj svet ima, a to je nasilje.

- Imam spremno pitanje, a to je da li škola nešto može da uradi, ili roditelji po pitanju nasilja, pošto su oni odrasli a mi smo samo deca. Prisustvovao sam nasilju, ali nisam bio deo toga, niti sam ja bio žrtva, mogao sam da zovem policiju ili nastavnika ali to nikada nije radilo. Osećam se ponosno što sedim u ovoj stolici, i što sam izabran da sedim u stolici predsedavajućeg - rekao je Luka.

foto: Espreso

Olga Dević je tu kako bi proslavila Međunarodni dan deteta sednicom koju će voditi deca.

- Pričaćemo o tome na koji način decu zaštiti od nasilja. Kada sam u ovoj stolici osećam da su promene moguće. Svako od nas ima pitanje za nasilje, i nadamo se da će biti uvažena, i da ćemo dobiti adekvatne odgovore - iskrena je Olga.

Pitanja koja su ova deca spremila ipak će ostati samo na Espresovom portalu, jer na kraju "dečje sednice" pitanja nije bilo. Deca su odlučila da ne postavljaju pitanja jer se sednica odužila, a ministri su otišli ranije zbog zakazane sednice u Vladi. Tako su za naš portal rekli iz organizacije!

(M.R.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.