DANAS JE SVETSKI DAN DECE, A OVA STATISTIKA O DECI U SRBIJI JE PORAŽAVAJUĆA: Čak 30 odsto mlađih od 5 godina nema adekvatnu ishranu!
Foto: Fonet

ISTRAŽIVANJE!

DANAS JE SVETSKI DAN DECE, A OVA STATISTIKA O DECI U SRBIJI JE PORAŽAVAJUĆA: Čak 30 odsto mlađih od 5 godina nema adekvatnu ishranu!

Samo devet odsto najsiromašnije dece i šest odsto dece iz romskih naselja pohađa vrtiće

Objavljeno:

U Srbiji 8,4 odsto dece živi u apsolutnom siromaštvu, a čak 30,2 odsto dece živi na liniji siromaštva, saopštio je danas UNCEF povodom obeležavanja Svetskog dana deteta.

Po tim podacima, skoro 20 odsto dece nije primilo sve vakcine, blizu 30 odsto dece mlađe od pet godina nema adekvatnu ishranu, a 50 odsto dece uzrasta od tri do pet godina ne ide u vrtić.

ŠOKANTAN PRIZOR NA KOPAONIKU: Posečena stoletna šuma, ostali samo panjevi, trupci i razbacano granje (FOTO)

Samo devet odsto najsiromašnije dece i šest odsto dece iz romskih naselja pohađa vrtiće.

Navedeno je da skoro 80 odsto dece koja žive u ustanovama su deca sa smetnjama u razvoju, a da je više od 40 odsto dece izloženo nasilnim metodama, disciplinovanja kod kuće koje negativno utiču na njihov razvoj.

UNICEF podseća da će danas na Svetski dan deteta, deca širom sveta pa tako i u Srbiji ukazati na najveće probleme sa kojima se suočavaju.

Tim povodom danas će u Skupštini Srbije biti predstavjeni rezultati istraživanja, u kojem su deca, posebno ranjiva deca, iskazala svoje mišljenje o tome kako vide problem nasilja i dala predloge kako ono može da se spreči.

Istraživanje je sprovela organizacija Prijatelji dece Srbije, a kao deo procesa razvoja nacionalnog strateškog okvira za prevenciju i zaštitu dece od nasilja.

Svetski dan deteta su ustanovile Ujedinjene Nacije 1954. godine.

(Espreso.co.rs / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.