ŠOKANTAN PRIZOR NA KOPAONIKU: Posečena stoletna šuma, ostali samo panjevi, trupci i razbacano granje (FOTO)
Foto: Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije

nezakonite radnje!

ŠOKANTAN PRIZOR NA KOPAONIKU: Posečena stoletna šuma, ostali samo panjevi, trupci i razbacano granje (FOTO)

Najnovije pustošenje šuma zabeleženo je na području Nacionalnog parka "Kopaonik“, odnosno unutar prvog stepena zaštite gde je bilo kakva privredna delatnost zakonom zabranjena...

Objavljeno:

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije (DZPPS) skrenulo je pažnju na akcije pošumljavanja koje se vrše na teritoriji Nacionalnog parka "Kopaonik".

Kako navode u društvu, ministar za zaštitu životne sredine Goran Trivan mesecima najavljuje opsežne akcije pošumljavanja, dok se u nekim delovima Srbije šume nemilosrdno seku. Problem nije samo ilegalna seča i krađa drveta, već i katastrofalno upravljanje šumama, čak i u zaštićenim područjima.

KLINCI IZ NS RAZBESNELI GRAĐANE: Umalo zapalili stan PA SE POHVALILI NA DRUŠTVENIM MREŽAMA! (FOTO)

Najnovije pustošenje šuma zabeleženo je na području Nacionalnog parka „Kopaonik“, odnosno unutar prvog stepena zaštite gde je bilo kakva privredna delatnost zakonom zabranjena. Slučajni posetioci ,Jankovih bara ostali su šokirani prizorom ogoljenog zemljišta i stotina panjeva, trupaca i razbacanih grana na mestu gde je rasla stoletna četinarska šuma, navode u DZPPS.

foto: Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije

Prema nezvaničnim informacijama poslednjih meseci na više lokaliteta u nacionalnom parku „Kopaonik“ posečeno je preko 3.000 metara kubnih drveta i to od strane onih koji bi trebali park da čuvaju – Javnog preduzeća "Nacionalni park Kopaonik“.

Stare i biološki najvrednije šume ubrzano nestaju širom Srbije. Do sada su na udaru drvoseča bile uglavnom šume u privatnoj svojini, no poslednjih godina sve učestalija su pustošenja u zaštićenim područjima – rezervatima prirode i nacionalnim parkovima, navode u DZPPS.

foto: Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije

Iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije oštro osuđuju ovakvo grubo kršenje propisa od strane rukovodstva Nacionalnog parka. „Nacionalni park „Kopaonik“ je zarad brze materijalne koristi odlučio da poseče šume koje sa razlogom nisu eksploatisane decenijama. Vlada Republike Srbije je to

nacionalno blago uredbom zaštitila kao strogi rezervat u kome osim turističkih poseta i naučno- istraživačkog rada nisu dozvoljene druge radnje“, kaže Milan Ružić predsednik Društva.

foto: Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije

Prema rečima stručnjaka iz Društva na ovaj način su nestale populacije mnogih strogo zaštićenih i ugroženih vrsta poput puha lešnikara, crne žune, gaćaste kukumavke i dugorepe sove. Ovakvo vandalsko uništavanje šuma, osim osiromašenja biološke raznolikosti, doprinosi eroziji, novim poplavama i gubitku pijaće vode. Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije uputilo je protest nadležnom Ministarstvu za zaštitu životne sredine i rukovodstvu Nacionalnog parka „Kopaonik“ sa zahtevom da im se hitno dostave informacije o ovom događaju.

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.