PETICIJA STIGLA U KABINET PREMIJERKE: Vlada odlučuje o doživotnom zatvoru za ubice dece!
Foto: Pixabay

stiglo na red!

PETICIJA STIGLA U KABINET PREMIJERKE: Vlada odlučuje o doživotnom zatvoru za ubice dece!

Inicijator predloga izmene člana zakona po kome ubice dece, maloletnika i trudnih žena za svoja zlodela treba da budu osuđeni na doživotni zatvor je Igor Jurić, osnivač Fondacije "Tijana Jurić"...

Objavljeno:

Predsednica Skupštine Maja Gojković prosledila je juče premijerki Ani Brnabić inicijativu Fondacije "Tijana Jurić" i "Blica", koju je podržalo 158.460 građana Srbije, da se uvede kazna doživotnog zatvora za najteža ubistva, bez mogućnosti uslovnog otpusta.

Predsednica Skupštine je, "imajuću u vidu značaj izmena koje se tom inicijativom predlažu, pozvala da Vlada sa nadležnim ministarstvom analizira predloženi nacrt, utvrdi predlog zakona o izmenama i dopunama Krivičnog zakonika i uputi ga Narodnoj skupštini na razmatranje. Tim zahtevom predlaže se strože kažnjavanje počinilaca najtežih krivičnih dela protiv života i tela, kao i dela protiv polne slobode u slučajevima kada je usled izvršenja dela nastupila smrt deteta, maloletnih lica, bremenite žene i nemoćnih lica".

GLADUJEMO, VUČEMO TORBE PO 10 KILOMETARA, ZA ŠTA? Potresan snimak suza srpskog radnika rasplakaće celu zemlju! (VIDEO)

Pored toga, cilj ove inicijative je i da se izmenama i dopunama Krivičnog zakonika predvidi da se osuđenima na kaznu doživotnog zatvora onemogući uslovni otpust, saopšteno je iz Skupštine Srbije.

foto: Nemanja Pančić

Inicijator predloga izmene člana zakona po kome ubice dece, maloletnika i trudnih žena za svoja zlodela treba da budu osuđeni na doživotni zatvor je Igor Jurić, osnivač Fondacije "Tijana Jurić", koji je pre nedelju dana zajedno sa glavnim urednikom "Blica" Predragom Mihailovićem predao 158.460 potpisa građana, potpisnika peticije.

- Kada sam u maju ove godine zajedno sa Mihailovićem uručio predlog izmene zakona Maji Gojković, predsednici Skupštine, verovao sam da neće biti potrebno da pokrećemo građansku inicijativu. Međutim, narod je pokazao svoju volju i umesto 30.000 potpisa, koliko je dovoljno, mi smo dobili podršku više od 150.000 građana Srbije. Čekamo reakciju i nadamo se iskreno da će ona uslediti vrlo brzo. Ali, mi nećemo odustati, ni Fondacija, ni "Blic". Ne možemo sedeti skrštenih ruku ili mirno spavati dok ubice poput onih koji su nam uzeli malu Anđelinu, moju Tijanu, i svu drugu decu šetaju ulicama ili su čak i u zatvoru, ali će najverovatnije, kada budu pušteni na slobodu, ponoviti zločin - kaže Igor Jurić.

Od kada je osnovao Fondaciju pod imenom svoje ćerke, koju je 2014. godine oteo i ubio Dragan Đurić iz Surčina, Igor Jurić je svakodnevno angažovan i na edukaciji građana, naročito u oblasti bezbednosti na internetu, digitalnog nasilja, vršnjačkog nasilja na internetu, trgovine ljudima i svega što ugrožava bezbednost dece, ali i odraslih.

foto: espreso.co.rs

- I dok čekamo reakciju Skupštine na želju građana da se uvede doživotni zatvor za ubice dece, maloletnika i bremenitih žena, mi smo pokrenuli jedan veoma važan projekat, a to je vebinar ili onlajn edukacija učenika kojom ćemo obuhvatiti veliki broj dece. Uspeli smo da za predavače dovedemo najstručnije ljude u regionu, a jedan od predavača biće i Saša Živanović, načelnik Odeljenja za visokotehnološki kriminal - kaže Jurić.

Posle dece, obuka i za starije

Odmah po završetku edukativnih predavanja za decu, od sledeće godine Fondacija "Tijana Jurić" počinje i obuku starijih lica.

- Radićemo obuku penzionera i zahvaljujući saradnji sa Ministarstvom trgovine imamo nekoliko vrlo važnih projekata. Kampanja za uvođenje doživotnog zatvora je bila velika i još uvek traje. Ponavljam, ne odustajemo jer tek je prošlo prvo poluvreme velike akcije, ali ne zapostavljamo ni druge aktivnosti i ušli smo u kvalitetan rad u vezi sa bezbednošću svih građana naše zemlje. Nadam se da će oni koji odlučuju u Skupštini shvatiti koliko je važno to što su građani peticijom poručili - kaže Igor Jurić.

(Espreso.co.rs / Blic.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.