STRAVIČAN ZLOČIN NAD CIVILIMA U SELU KRAVICE: Odbačen zahtev odbrane, nastavlja se suđenje za Srebrenicu
Foto: Profimedia

ubili 1.313 muslimana

STRAVIČAN ZLOČIN NAD CIVILIMA U SELU KRAVICE: Odbačen zahtev odbrane, nastavlja se suđenje za Srebrenicu

Vrhovni kasacioni sud odbacio je zahtev za zaštitu zakonitosti koji je podnela odbrana optuženih u slučaju "Srebrenica", tako da će se suđenje nastaviti u Odeljenju za ratne zločine Višeg suda u Beogradu u utorak 14. novembra

Objavljeno:

Taj zahtev branioca jednog od optužnenih je odbačen iz procesnih razloga jer ne ispunjava pretpostavke koje podrazumeva zahtev za zaštitu zakonitosti.

Ovaj postupak bio je stopiran u junu zbog nedostataka u optužnici, a nakon pravosnažne odluke Apelacionog suda kojom je nastavak omogućen, odbrana je nastavila da osporava validnost optužnice - podnošenjem vanrednog pravnog leka Vrhovnom kasacionom sudu.

Taj sud je odbacio zahtev odbrane, čime je omogućen nastavak suđenja, koje je zakazano za 14. novembar, rekla je za Tanjug portparol suda Bojana Stanković.

Nakon što je Apelacioni sud utvrdio da optužnica iz januara 2016. nije bila podneta od ovlašćenog tužioca, suđenje je bilo prekinuto.

foto: Nebojša Mandić

U međuvremenu, u maju ove godine izabran je novi tužilac za ratne zločine Snežana Stanojković, koja je 17. jula podnela sudu predlog za nastavak krivičnog postupka, ali je taj predlog Odeljenje za ratne zločine odbio kao neosnovan.

Međutim, početkom oktobra Apelacioni sud je usvojio žalbu tužioca za ratne zločine i naložio da se suđenje nastavi, zaključivši da su ispunjeni uslovi za nastavak krivičnog postupka.

U vreme podizanja optužnice, tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević je već bio u penziji, od 1. januara 2016, a na čelo tužšilatva nije bio izabran drugi tužilac, niti vršilac funkcije tužioca za ratne zločine, već je njime njime upravljao "rukovodilac".

foto: Marina Lopičić

Novi tužilac za ratne zločine - Snežana Stanojković, izabran je tek u maju ove godine, a u međuvremenu je tim tužilaštvom skoro godinu i po rukovodio zamenik tužioca Milan Petrović.

Optužnica tereti osmoricu pripadnika Specijalne brigade MUP-a Republike Srpske Nedeljka Milidragovića, Aleksu Golijanina, Milivoja Batinića, Aleksandra Dačevića, Boru Miletića, Jovana Petrovića, Dragomira Parovića i Vidosava Vasića.

Njima je krajem 2016. godine počelo je suđenje zbog zločina nad civilima u selu Kravice kod Srebrenice 1995. godine. Na teret im se stavlja krivično delo ratni zločin protiv civilnog stanovništva u saizvršilaštvu, zbog sumnje da su u hangaru "Kravice" kod Srebrenice 14. jula 1995. godine ubili 1.313 muslimana.

(Espreso.co.rs/ Izvor: Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.