Ovo su NEOBORIVI DOKAZI da vakcina nema nikakve veze s autizmom!
Foto: Shutterstock

gotovo je sa spekulacijama

Ovo su NEOBORIVI DOKAZI da vakcina nema nikakve veze s autizmom!

Roditelji, pročitajte obavezno!

Objavljeno:

Laž da ova trovalentna vakcina izaziva autizam krenula je iz Velike Britanije 1998. godine, kada je Endru Vejkfild, inače abdominalni hirurg, objavio tu tvrdnju u časopisu "Lanset". Članak su preneli mnogi mediji i tako je počeo da se širi lanac straha, da se smanjuje obuhvat imunizacije i da se javljaju epidemije malih boginja za koje se mislilo da su skoro iskorenjene.

Mnogi naučnici su kasnije pokušavali da potvrde korelaciju između morbila i autizma, ali nijedan od njih u tome nije uspeo.

Novinar "Sandej tajmsa" je 2004. godine otkrio da časopis "Lanset" nije proverio sve navode u članku pre nego što ga je objavio, ali i da je autor Endru Vejkfild imao finansijsku dobit od svojih tvrdnji koju nije mogao da obrazloži! Časopis "Lanset" se potom u potpunosti ogradio od članka, odbacio tvrdnje Vejkfilda i izvinio se čitaocima, a pomenuti doktor je izbačen iz Lekarske komore Engleske!

foto: Pixabay

Jedan od glavnih argumenata antivakcinalnog lobija je i povlačenje jedne vrste MMR vakcine koja je korišćena u Japanu. Tamo je ta vakcina zabranjena 1993. godine zbog toga što su primećeni izuzetno retki slučajevi obolevanja od meningitisa kod dece koja su vakcinu primila. Deca se danas u Japanu vakcinišu protiv malih boginja, zaušaka i rubeola tako što dobijaju tri posebne vakcine.

Iako šarlatani koji su protiv vakcinacije u Srbiji povezuju zabranu MMR-a u Japanu i autizam, te dve stvari nemaju nikakve veze jedna s drugom. Dokaz za to je što je stopa autizma kod dece u toj državi nastavila da raste bez obzira na zabranu vakcine. Tako je 1988. godine beleženo 48 slučajeva autizma na 10.000 novorođenih, a 1996. godine, tri godine posle zabrane MMR-a, čak 117,2 slučaja na 10.000 novorođene dece.

Roditelji znatno pre nego što dete dobije MMR primete simptome autizma.

Braća i sestre dece sa autizmom koji su primili vakcinu nisu razvili autizam.

Bebe majmuna koje su primale različite vakcine, pa i MMR, nisu pokazale simptome ni nalik autizmu.

foto: Pixabay

Deca sa određenim neurorazvojnim sindromima kod kojih se inače češće javlja autizam a koja su dobila vakcinu nisu razvila autizam.

Dejan Stanković, dečji psihijatar i specijalista za neuropsihologiju, objašnjava da su brojne studije pokazale da MMR vakcina nema nikakve veze s autizmom, do kog najverovatnije dovode genetski faktori. Stanković ističe da je period između prve i druge godine života deteta, kada se prima MMR vakcina, inače period u kome roditelji shvate da njihovo dete ima autizam, te iz tog razloga povezuju ove dve stvari, iako one nemaju veze jedna s drugom.

- Ispoljenost simptoma, koji su inače postojali i ranije ali nisu bili vidljivi, postaje jasna i roditeljima i okolini između 16. i 18. meseca života deteta, što samo slučajno koincidira s vremenom vakcinacije. Autizam ima svoj prirodni tok, gube se određene funkcije, i u prvoj, drugoj godini, ali i u petoj, desetoj godini života, a nema nikakve veze sa vakcinacijom - objašnjava izvor.

Roditelji izlažu decu velikom riziku ukoliko ih ne vakcinišu. MMR s autizmom povezuju prevaranti. SZO je uradila hiljade studija koje su pokazale da ne postoji veza između MMR vakcine i autizma.

foto: Shutterstock

Rob Batler, stručnjak za program imunizacije SZO za Evropu

Doktor kaže da je autizam neurorazvojni poremećaj koji karakterišu poteškoće u komunikaciji, socijalnom funkcionisanju i interakciji sa drugima, uz moguće nerazvijanje govora, kao i neobična, nesvrsishodna ponašanja uz ograničena interesovanja za očekivane vršnjačke aktivnosti.

- Autizam je češći kod dečaka, a jasan uzrok nije poznat. Smatra se da je u pitanju grupa srodnih poremećaja sa mnogo različitih uzroka koji se ispoljavaju kroz klasične simptome u govoru, komunikaciji, interakciji i ponašanju. Najverovatnije do autizma dovode genetski faktori. Važno je da simptomi i znaci poremećaja mogu biti ispoljeni u različitom stepenu i obliku kod različite dece. Studije su pokazale da se simptomi jasno prepoznaju sa šest do 12 meseci, ali većina profesionalaca potvrdiće da se radi o autizmu najranije kad dete napuni godinu i po - priča Stevanović.

On kaže da postoje brojne stručne studije koje pobijaju netačne pretpostavke o vezi MMR-a i autizma.

foto: Pixabay.com

Milione dolara uložili su strane vlasti i nevladin sektor u istraživanja širom sveta u poslednjih desetak godina koja su pokazala da ne postoji povezanost između vakcina i autizma.

Dr Endi Ših, jedan od vodećih stručnjaka za autizam u svetu

Epidemiolog Ivana Begović Lazarević nedavno je iznela krunski argument u korist vakcine - procenat autistične dece potpuno je isti među vakcinisanim i nevakcinisanim mališanima.

- Mi za roditelje imamo samo jedan odgovor, a to je da je podjednak broj autistične dece među vakcinisanom i nevakcinisanom decom - rekla je Begović Lazarević.

U međuvremenu, Predrag Kon, epidemiolog Gradskog zavoda za javno zdravlje u Beogradu, kaže da je imunološki bedem ozbiljno narušen u predškolskom uzrastu i upozorava da male boginje nećemo moći da zaustavimo ako se epidemija pojavi u vrtićima.

- Male boginje se javljaju u talasima, važno je da se vakcinišu deca da bismo sprečili epidemiju. Pozivam roditelje da vakcinišu decu na moju etičku i moralnu odgovornost - apelovao je Kon.

(Espreso.co.rs/ Izvor: Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.