OVO NE ZNA POLA SRBIJE! Evo šta treba prvo da uradite kad se dete rodi!
Foto: Pixabay

SAVETI ZA NOVOPEČENE RODITELJE

OVO NE ZNA POLA SRBIJE! Evo šta treba prvo da uradite kad se dete rodi!

Ako ste proširili porodicu, pripremite se za staru srpsku tradiciju, ali i za bapske priče i savete koje ćete dobiti, iako to ne želite

Objavljeno:

Ukoliko ste nedavno postali roditelji, nemojte se iznenaditi ako dobijete pečenu kokošku sa glavom i nogama za babine, jer je to jedan od mnogih čudnih običaja koji se praktikuju prilikom rođenja deteta i koji su odoleli zubu vremena, kao i crveni konac i darivanje bebe novcem, zlatom i kupanje u vodi sa jajima. Dakle, ako ste proširili porodicu, pripremite se za staru srpsku tradiciju, ali i za bapske priče i savete koje ćete dobiti, iako to ne želite.

Rođenje

foto: Profimedia

Dok se iščekuje da se majka javi iz bolnice, u domu se okupljaju najbliža familija i prijatelji, koji uz pesmu i hranu čekaju radosne vesti. Kada lepe vesti stignu, muškarci cepaju majicu koju otac nosi. Veruje se da će muškarci koji zadrže parče tkanine sledeći dobiti prinovu.

Izlazak iz porodilišta

foto: Fonet

Otac dolazi po ženu i dete u bolnicu, uglavnom sa jednom ženskom osobom iz svoje familije, sestrom ili tetkom. Bebu iznose u odeći koje je pripremila svekrva. Otac daruje majku cvećem ili zlatnim nakitom. Svekrva, majka i tetke su pripremile domaću pogaču sa crnim lukom, pečeno pile, sir, papriku, kuvana jaja, so i šećer, a porodilja mora da uzme po tri zalogaja od svega, jer se veruje da će zbog toga uvek biti sita i imati mleka za dete. U nekim krajevima je običaj da se pogača lomi sa najmlađim neoženjenim muškarcem, koji potom zagrize pogaču i taj zalogaj ostavi u krevecu da stoji dok traju babine da bi dete uvek bilo sito.

Porodilja treba da pojede parče mesa sa krilca, a otac batak.

U nekim krajevima Srbije donosi se cela kokoška, sa glavom i nogama, jer se veruje da zbog toga dete neće lutati kao bez glave kroz život i da će brzo prohodati.

foto: Pixabay

Nekada je bio običaj da za muško dete donosi pečeni petao, a ako je reč o devojčici, onda pile, pogača, crno vino, crni luk i so. Porodilja bi trebalo da pojede parče mesa sa pilećeg krilca, a otac deo bataka i pogače.

Babine

foto: Pixabay.com

Male babine se obeležavaju 40 dana posle porođaja, a velike babine su krštenje. Po nekom verovanju, tokom malih babina niko ne bi trebalo da dolazi u posetu, osim najbližih, roditelja, braće i sestara. Nakon tog perioda, u posetu se ide ujutru ili tokom dana, nikako uveče, jer se nekada verovalo da zli duhovi kruže noću i da mogu ući kada se vrata doma otvore.

Crkveni običaj - Znamenje

Kada majka i dete izađu iz porodilišta, neko od mlađih ukućana odlazi sa jednom flašom za vodu po znamenje kod nadležnog sveštenika, koji treba da osveti vodicu, da je sipa u tu flašu i da stavi u nju struk bosiljka. Nakon tog čina, sveštenik daje privremeno ime detetu, takozvano ime na znamenju koje ono koristi do krštenja. Po narodnom običaju, osveštana voda se dodaje prvih 40 dana u vodu kojom se kupa dete, a može i do krštenja. Takođe, crkveni običaj je čitanje molitve na prvi, osmi i 40. dan po rođenju deteta. Prvog dana je molitva za zdravlje i okrepljenje majke i deteta. Molitva osmog dana je znamenje. Molitva na 40. dan čita se u crkvi, gde majka donosi dete radi uvođenja u Crkvu ukoliko je dete kršteno pre, a ako nije, onda se molitve čitaju samo majci na ulasku u crkvu.

Ne sme doći žena koja ima menstruaciju, jer zbog toga majka može ostati bez mleka i dete se može osuti po čitavom telu. Međutim, ako drugog izbora nema, onda žena na vratima mora reći da ima menstruaciju i tada se ništa od navedenog neće dogoditi. Ukoliko gosti donesu mleko, majka ga mora prosuti sebi po grudima da bi joj mleko nadošlo.

Darivanja deteta

foto: Pixabay

Ženskom detetu se poklanja zlato da bi jednoga dana imalo za miraz, dok se muškom stavlja novac pod jastuk. Danas se uglavnom praktikuje davanje novca, bez obzira na pol, ali se zadržao deo običaja da se uz darivanje odredi i namena. Tradicija poklanjanja crvenog konca je ostala do danas, a simbolizuje zaštitu od zlih duhova. Uglavnom se uz poklon ostavlja u krevetac uz reči: „Ovaj konac stavljam bebi pod jastuk da bi lepo spavala.“

Prvo kupanje

Nekada se verovalo da će dete ako se prvi put okupa vodom u kojoj su ili kuvana jaja ili razbijena živa jaja biti dobrog zdravlja. Ovaj običaj i danas praktikuju mnoge majke.

(Espreso.co.rs/Alo.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.