SVAKA PETA MLADA OSOBA U SRBIJI IMA POSAO! Istraživali smo šta rade ostale četiri (ANKETA)
Foto: Fonet

šta vi mislite?

SVAKA PETA MLADA OSOBA U SRBIJI IMA POSAO! Istraživali smo šta rade ostale četiri (ANKETA)

Statistika kaže jedno, a šta je stvarno posredi?

Objavljeno:

Većina mladih koji su zaposleni ima 0 (slovima: nula) godina staža u radnoj knjižici. Dok država pokušava da oporavi preduzeća od kojih je "i Bog digao ruke", mladi sve više odlaze iz Srbije u potrazi za poslom, a država nema sistemsko rešenje za ovaj problem.

Prema podacima Nacionalne službe za zapošljavanje u Srbiji ima ukupno 622.971 nezaposlenih osoba, a od toga 22,5 odsto čine mladi.

Kategorija mladih u koju spadaju svi do 30 godina pripada kategoriji koja se teže zapošljava, te bi država u skadu s tim trebala da pruži dodatnu podršku. Međutim, kako se u većini slučajeva to ne dešava, mladi češće ulaze u poslove koji su nestabilni, loše plaćeni i kratkoročni.

Zanimljivo je da je krajem 2016. godine bilo zaposleno oko 150.000 mladih u Srbiji, a da je do juna ove godine taj broj skočio za skoro 5.000. Prema istaživanjima, zaposlenost među mladima raste, pa je tako u u odnosu na prethodne godine broj zaposlenih mlađih od 24 godine porastao, pa u ovoj kategoriji svaki peti ima posao.

Ako svaki peti ima posao, šta rade četiri mlade osobe u Srbiji?

1. Rade neprijavljeni

M.K. je u razgovoru za naš portal rekla da radi u jednom beogradskom kafiću više od dve godine i da nije prijavljena, a nema ni platu.

- Radim za dnevnice koje uzimam na nedeljnom nivou. Prijavu ni ne očekujem jer sam ovde skoro dve godine i poslodavac nikada nije pomenuo stalni radni odnos. Inače, završila sam Fakultet organizacionih nauka. Znam da me nema na regitru zaposlenih, ali se i ne osećam kao pravo zaposlena - kaže M.K.

foto: Zorana Jevtić, Dragan Kadić, Thinkstock

2. Odlaze u beli svet

Sve više se mladi odlučuju za odlazak "preko grane" u potrazi za boljitkom.

- Pre 3 godine sam preko druga otišao u Australiju i tamo sam od tad. Iskreno, ne planiram da se vratim u Srbiju, jer ni dve godine nakon studija nisam uspeo da pronađem posao u struci. Ovde frizer ima platu kao direktor neke ozbiljne kompanije u Srbiji - kaže D.I.

foto: Profimedia

3. Žive kod roditelja

Mnogi mladi su čak odustali od zaposlenja i potrage za istim, te su odlučili da i dalje budu "na grbači roditelja".

- Završila sam fakultet, ali ne radim nigde. Pokušala sam po kafićima, ali to je izrabljivanje. Obično se radi na dnevnicu, od prijave nema ni p. Tako da me finansiraju roditelji, ali do kad će moći tako, ne znam... - očajna je Beograđanka.

foto: Ilustracija/Aleksandar Jovanović Cile

4. Rade honorarne poslove

Većina mladih ima povremeno odnosno honorarno zaposlenje u kojem obično nema budućnosti.

foto: Filip Plavčić

- Radim u jednoj kompaniji u Beogradu, ali samo honorarno. Povremeno me zovu i onda mesecima ne bude ništa. I ta isplata obično bude nakon mesec, dva, a za to vreme preživljavam - objašnjava naša sagovornica.

(M. B.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.