OVI GENIJALCI IMAJU PO 18 GODINA A OSMISLILI SU izum koji bi Srbiji štedeo struju i ZARAĐIVAO MILIONE! (FOTO)
Foto: Filip Plavčić

PAMETNA SRBIJA

OVI GENIJALCI IMAJU PO 18 GODINA A OSMISLILI SU izum koji bi Srbiji štedeo struju i ZARAĐIVAO MILIONE! (FOTO)

Sve što im je potrebno je pomoć države - jer znanje, veštinu i volju za rad već imaju

Objavljeno:

Filip Cvetković.

Nemanja Tadić.

Nikola Opačić.

Uroš Vukašinović.

Dobro zapamtite imena ovih genijalaca. Ovi momci, mladi genijalci ponos su Srbije. Naime, ova grupa mladih ljudi, đaka Elektrotehničke škole "Nikola Tesla" imaju iza sebe nekoliko izuma i projekata.

Sve što im je potrebno je pomoć države - jer znanje, veštinu i volju za rad već imaju.

Naime, ovi mladi momci osmislili su najpre "pametnu" kutiju za lekove koja je programirana tako da zvučnim i svetlosnim signalima opomene korisnika da nije popio lekove.

MILICA JE PRAVA LAVICA: Majka je ostavila u kutiji na ulici, a onda je postala glumica i pisac PO ČIJOJ KNJIZI SE SNIMA FILM!

foto: Filip Plavčić

Ovaj izum namenjen je prvenstveno starima, kojima bi ova kutija olakšala svakodnevnicu.

U Srbiji pametna kutija za lekova, kad bi ovi momci uspeli da se probiju na tržište i započnu masovnu proizvodnju, koštala bi 3.000 dinara. Ta cena bila bi manja od 30 evra, a u zemljama sveta slični konkurentski proizvodi koštaju oko 80 evra.

- Naša je em jeftinija, em bolja! - kažu momci uz osmeh i dodaju da, dok im se ne otvori šansa za privatni biznis, nameravaju dalja usavršavanja kutije.

Ono što im je potrebno je, što se ovog projekta tiče, sponzor koji bi finansirao projekat.

Ali, to nije sve. Ideja i izuma ima još...

Pametni prekidač za svetlo jedan je od njih. Veoma je praktičan i koristan, a njegova cena bi bila simbolična.

Naime, ovaj prekidač pali se i gasi kad osoba prođe rukom ispred njega. On, za razliku od običnog prekidača radi na ultrazvuk, što je prednost. Prekidač se podešava po želji kupca tako da se pali prelaskom ruke ispred njega na željenoj udaljenosti koja se kreće od 2,5 centimetra do 4 metara.

Evo kako on funckioniše, mi smo ga i isprobali:

- Maska se može podesiti po želji. Prednost oviih prekidača je što su veoma higijenski, za razliku od običnih jer kontakt sa samim prekidačem kupci nemaju. Ono što je simbolično jeste cena prekidača. Naime mladi genijalci ovaj proizvod prodaju po ceni od 1.500 dinara, a za više kupljenih prekidača ugradnja je besplatna - kaže Nikola Opačić, jedan od mladih genijalaca i dodaje da je cena nešto veća od običnih prekidača jer žele da razrade posao kako bi imali za nova ulaganja, nove prekidače, nove projekte...

foto: Filip Plavčić

Osim ova dva izuma, za koje već imaju gotove proizvode, ali ne i novca da razrade ceo projekat, oni imaju još jednu sjajnu ideju.

Naime, oni imaju gotov projekat za takozvane "energetske stepenice" ili ležeće policajce kojima bi Srbija zarađivala, i to poprilično!

- U Beogradu imate više ležećih policajaca nego u Londonu i Parizu. Osmislili smo stepenice ili ležeće policajce koji bi funkcionisali tako što bi koristili kinetičku energiju da bi napravili struju. Dakle, stepenice na primer pravile bi struju od energije dok ljudi hodaju njima. Takođe, ležeći policajci funkcionisali bi tako što bi kako automobil pređe preko ležećeg on bi se savijao i tako bi se pokretao generator koji tu kinetičku energiju pretvara u električnu - kažu momci iz ovog tima i objašnjavaju kako bi to Srbija mogla da zaradi ovim projektima.

- Da, ovo bi svakako koštalo i određena suma novca bi u ove projekte morala da se uloži. Ipak, energija koju bi proizvele stepenice ili ležeći policajci mogla bi da se koristi za osvetljavanje ulica, što bi značilo uštedu ili bi ta struja pak mogla da se izvozi i na njoj prilično dobro zarađuje.

Sada je država na potezu.

Kome pomoći, ako ne njima?

U koga investirate ako ne u ove mlade nade?

(Suzana Trajković)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.