DOSTA SMO BILI OVCE! Pošta je najprofitabilnija u Srbiji, imamo najniža primanja, a Krkobabić i njegova naslednica primaju po 20 radničkih plata MESEČNO!
Foto: espreso.co.rs

gde mi živimo?

DOSTA SMO BILI OVCE! Pošta je najprofitabilnija u Srbiji, imamo najniža primanja, a Krkobabić i njegova naslednica primaju po 20 radničkih plata MESEČNO!

Nema bolje slike srpske realnosti od ove

Objavljeno: 15:45h

Da nešto ozbiljno ne štima u državi Srbiji svedoči i to što je "žila kucavica" (distributivni centar - prim.aut.) poštanskog sistema Srbije blokirana već danima.

Nezadovoljni radnici svake noći su ispred glavnog distributivnog centra u Zemunu.

OVO NIKO OD MEDIJA U SRBIJI NEĆE DA OBJAVI! Radnici Pošte svake noći štrajkuju na otvorenom, OVO TRAŽE OD DRŽAVE! (FOTO)

Do blokade je, kako su nam rekli zaposleni, došlo iz nezadovoljstva mnogim stvarima.

- Dosta su radnici "Pošte" bili ovce. Mi smo najprofitabilnije javno preduzeće u zemlji s najnižim platama. Više od dve trećine zaposlenih radi za 35.000 dinara, što je najniža plata u javnom sektoru, posebno ako se uzme u obzir Elektrodistribucija, gde su plate oko 70.000 dinara. Da ne pričamo o onima koji obavljaju privremeno povremene poslove, i rade za mizeriju koja je nekad 11, nekad 17 hiljada. To je javna tajna za koju svi znaju, a koja postoji samo u Pošti - kaže jedan od zaposlenih za Espreso.

foto: espreso.co.rs

Zahtevi za povećanje nadoknade spada u vrh njihovih zahteva, a od štrajka i dalje nemaju nameru da odustanu. Kako saznajemo, juče je održan sastanak s ministrom Rasimom Ljajićem na kojem su mu izneti zahtevi radnika pošte.

Iz “Pošta Srbije” navode da je ovaj protest nelegalan.

- Sada se čeka četvrtak da vidimo šta će biti. A do tada - ne odustajemo! - poručuju radnici.

I dok je pošta u polublokadi zbog ljudi koji rade za 35, ali i 11 hiljada, istraživali smo koliko su čelnici ove kompanije "sebi stavili u džep" dok su vodili ovu kompaniju.

Tako je Milan Krkobabić, predsednik Partije ujedinjenih penzionera Srbije (PUPS), koji je bio zamenik gradonačelnika Beograda od 2008. do 2012. godine, posle te funkcije seo u fotelju direktora Javnog preduzeća „Pošta Srbije“.

foto: Marina Lopičić

Na tom mestu bio je sve do formiranja nove vlade 2016, kad je postao ministar bez portfelja.

Da mu se ta pozicija i te kako isplatila svedoči prijava njegovih zarada na sajtu Agencije za borbu protiv korupcije.

foto: Printscreen/acas.rs

Naime, on je na poziciji prvog čoveka javnog preduzeća "Pošte Srbije" imao platu od 220.734 dinara!

Kad se uzme u obzir činjenica da radnici Pošte, dve trećine njih, rade za platu od 35.000, matematika je prosta. Računica pokazuje da je Krkobabić, koji je s pozicije direktora smenjen 2016, zarađivao i po šest radničkih plata, i to onih najviših.

Kad se pak uzme u obzir honorar za one koji su zaposleni na privremeno povremenim poslovima, razlika je još drastičnija.

Čak 20 plata ovh radnika činile su jednu direktorsku!

"Pošta Srbije", iako je bio najbolji izvor prihoda za Krkobabića, nije bio jedini. On je, prema prošlogodišnjim izveštajima kao poslanik u Skupštini Srbije zarađivao 30.354 dinara, kao šef poslaničke grupe 8.019 dinara, te kao odbornik Skupštine grada 17.040 dinara.

Milan Krkobabić razrešen je dužnosti direktora "Pošta Srbije" zbog toga što je u novoj Vladi, kao partner SNS, imenovan za ministra bez portfelja.

Na njegovo mesto došla je te 2016. njegova savetnica Mira Petrović, uprkos tome što nema odgovarajuću stručnu spremu.

foto: Beta

Ali zato je plata bila odgovarajuća.

Prema poslednjem izveštaju Agencije za borbu protiv korupcije, zarada direktorke i Krkobabićeve desne ruke na najvišoj poziciji "Pošte Srbije" od septembra 2016. godine bila je 217.000 dinara.

Do tada ona je primala 176.635 dinara, i to na mestu specijalnog savetnika generalnog direktora.

foto: Printscreen/acas.rs

Ovo, naravno nije jedino primanje Mire Petrović. Mesečno je kao narodni poslanik dobijala apanažu od 27.320 dinara.

Potpredsednica PUPS i direktorka “Pošte Srbije” Mira Petrović ove godine nije se pojavila na testiranju u okviru konkursa za izbor novog direktora ovog javnog preduzeća. To praktično znači da ona ne može biti iznova na čelu „Pošte“.

(S. Trajković)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.